La cativa pasi de agitatia din Centrul Vechi, pe o strada care cu cateva luni in urma era alcatuita numai din gropi si cladiri in ruina, te intampina o taverna luminoasa, cu multe flori si decoratiuni alb-albastre. Chelnerii imbracati in haine traditionale grecesti si denumirile scrie cu litere grecesti te fac sa uiti pentru o secunda unde te afli si iti dau impresia ca esti in vacanta de vara mult asteptata. 

Amenajata de catre Cristian Corvin, arhitectul care se face „responsabil” de interiorul unora din cele mai cool localuri din Bucuresti, taverna MEZE te ia prin surprindere cu elemente de decor neasteptate – cutii de branza feta pe post de ghivece pentru flori, cutii de ulei de masline pe post de abajururi, icoane vechi grecesti laolalta cu afise vechi grecesti si instrumente muzicale. 

Proprietarul restaurantului, Andrei Iusut, cel care detine si restaurantul cu specific turcesc Divan din Centrul Vechi, mizeaza pe autenticitate. El si-a dorit un loc in care gurmanzii din Bucuresti sa se simta ca in Grecia: sa manance in voie, sa bea Ouzo si sa asculte muzica traditionala greceasca (exceptand partea cu farfuriile sparte).

„La MEZE Taverna vrem sa le oferim celor care ne trec pragul o adevarata calatorie culinara prin Grecia, garantandu-le un meniu de calitate superioara si fara compromisuri de la retetele originale”, ne-a explicat el.

Dupa ce a vizitat mai bine de 80 de taverne din Grecia, acesta s-a oprit la una mai putin populara, dintr-un satuc, de care turistii nici nu stiau. Acolo mancau localnicii si nu degeaba – bucatarul, Georgios Kritos, este cotat ca unul din cei mai buni din Grecia. Acesta si-a deschis un restaurant din pura pasiune (Anthoulas), iar afacerea lui a crescut in timp, ajungand sa fie inclusa in Top 12 cele mai bune restaurante cu bucatarie traditionala din Grecia. 

Andrei Iusut a reusit sa-l convinga sa se mute in Bucuresti. Georgios Kristos va fi zi de zi in Centrul Vechi, gatind de zori mancaruri populare grecesti (tzatziki, horiatiki, moussakas sau souvlaki), dar si unele mai putin cunoscute turistilor (arnaki kassandrino – miel gatit cu ceapa verde si prune, loukaniko horiatiko – carnati traditionali grecesti la gratar, portokalopita – placinta greceasca cu portocale).

Foto: bucatarul Georgios Kristos si cei doi ucenici ai sai

El a fost cel care a conceput meniul restaurantului, dar si lista de ingrediente, aduse direct din Grecia de la producatori locali. Branza feta si untul sunt aduse din Elasona Larissa, maslinele din Kriopigi, uleiul de masline din Creta, mierea e colectata de la producatori locali din Polyhrono, pita vine din OreonastroThessaloniki, calamarii si caracatita din Marea Egee, traditionalii carnaţi Loukaniko Horiatiko sunt facuti in Poligiros Farma Zagoritis, ierburile aromatice sunt aduse din Sithonia.  

Preturile din meniu sunt pe masura ingredientelor. Salatele sunt curprinse intre 14 si 45 de lei, preparatele din carne costa intre 29 si 58 de lei, iar specialitatile din fructe de mare pot ajunge pana la 160 de lei, cat costa o delicatesa de creveti cu pasta de lamaie si iaurt. O masa de persoana ajunge undeva la 100 de lei, potrivit proprietarului, adica 25-30 de euro, cam cat o masa in Grecia. Dar avand in vedere ca economisiti banii de pe drum, merita.

Contact:
Nicolae Tonitza, nr. 6
Mezetaverna.ro
021 539 5353