Oamenii din Africa, Asia si America Latina consuma insecte zi de zi. Acestea fac parte din dieta lor inca din cele mai vechi timpuri, si nu doar pentru ca pestele, carnea de vita si cea de pui le sunt inaccesibile, Insectele sunt considerate delicatese si reprezinta o sursa pretioasa de proteine.

Pe de alta parte, in tarile vestice, consumul de insecte este privit cu dezgust si asociat cu un comportament primitiv. Cu toate acestea, expertii in nutritie spera ca atitudinea vesticilor sa se schimbe, asa cum s-a intamplat si in cazul fructelor de mare, care la inceput erau considerate mancare pentru saraci, iar acum sunt o delicatesa.
Street food in New York

Trebuie sa recunoastem, insectele nu sunt tocmai cele mai apetisante lucruri pe care le poti manca. Daca faci insa exceptie de cum arata, gustul lor s-ar putea sa te surprinda. Sunt crocante si au o aroma interesanta, care merita incercata. Iar in viitorul apropiat nu vei mai fi nevoit sa calatoresti in Asia ca sa le gusti. Recomandate de nutritionisti si apreciate de cunoscatori, insectele au devenit un nou trend in materie de gastronomie. Chef René Redzepi deja serveste furnici la celebrul sau restaurant Noma, declarat pentru a patra oara cel mai bun restaurant din lume.

In New York, restaurantul mexican El Rey Del Sabor face furori cu Quesadillas si tacos cu lacuste. Restaurantele thailandeze vin si eu cu meniuri indraznete: Playground Authentic Thai Cuisine le propune newyorkezilor lacuste prajite, viermi de matase prajiti sau salata de ou cu furnici rosii, iar altul Pocha 32, serveste supa de viermi de matase.

De la mancarea de subzistenta, la mancare pentru viitor
Pentru foarte multe civilizatii din jurul lumii, consumul de insecte nu este o noutate. De la furnici la larvele mancate de triburile din Australia, pana la lacustele crocante si gandacii savurati in Thailanda, in total, peste 1.900 de specii sunt consumate ca hrana.

Cele mai consumate insecte sunt gandacii (31 la suta), omizile (18 la suta), albinele, viespile si furnicile (14 la suta). Ele sunt urmate de lacuste, greieri (13 la suta), hemiptere (10 la suta), termite, libelule (3%) si dipterele (mustele si tantarii (2%).

In Japonia, larvele de viespi sunt adevarate delicatese. Ba chiar exista si un festival anual care le celebreaza, iar cererea este atat de mare incat japonezii importa si din Australia si Vietnam.
In Australia, se mananca si in zilele de azi niste larve grase si carnoase, lungi de 10 cm. Acestea sunt pline de proteine si sunt considerate un “deliciu traditional”. Chiar si printul Charles a fost invitat sa le deguste, intr-o vizita oficiala, dar a refuzat politicos.

Insectele, mai sanatoase decat carnea
Mancam carne de calitate scazuta, care vine de la animale crescute in conditii mizere si hranite foarte prost. Dincolo de asta, mediul are si el de suferit. Tocmai de aceea, expertii in nutritie cauta in permanenta surse de hrana mai prietenoase cu mediul, mai hranitoare si mai usor de crescut. Cea mai buna varianta, sustin ei, sunt insectele, care merita sa fie apreciate din plin. Contin grasimi de calitate, proteine, vitamine, fibre si minerale. Aceste valori sunt comparabile cu cele ale pestilor si ale carnii.

Pe langa valoarea nutritionala ridicata, un alt argument pe care mizeaza expertii in nutritie este sustenabilitatea. Cresterea insectelor are cel mai mic impact asupra mediului inconjurator. Protejeaza si respecta biodiversitatea si ecosistemele, este foarte accesibila, implica foarte putine riscuri si este foarte ieftina.

Studiul complet se gaseste aici: www.fao.org