1. Greutatea: cu cat sunt mai grele, cu atat sunt mai gustoase
Aceasta “regula” este valabila atat in cazul fructelor, cat si in cel al legumelor. Greutatea este semn ca sunt suculente si ca sunt foarte aromate.

2. Culoarea: cu cat este mai aprinsa, cu atat este mai bine
Caretenoidele sunt antioxidanti prezenti in fructe si legume, care le confera acestora culoare. Asadar, cu cat acestea sunt mai puternice, cu atat vor avea un gust mai bun si vor fi mai pline de nutrienti.

3. Forma si marimea: nu respinge “ciudateniile”
Chiar daca fructele si legumele de la piata nu arata perfect, ca in manuale, asta nu inseamna ca nu sunt bune. Din contra. Inseamna ca sunt naturale, ca au fost lasate sa creasca in voie si, cel mai probabil, vor fi foarte bune la gust.

4. Au frunzele laolalta
Legumele care vin in multe straturi, precum andive, anghinare, telina, varza, varza de Bruxelles, fenicul sau ceapa, trebuie sa fie cat mai compacte. Este valabil si pentru broccoli, conopida, sparanghel.

5. Pielea: neteda si ferma
Textura si calitatea cojilor de fructe si legume este extrem de importanta. Aici este cea mai mare concentratie de nutrienti.

6. Radacinoasele: sa nu fie moi
In cazul cepei, morcovilor, cartofilor, sfeclei si al altor legume din clasa radacinoaselor, cu cat sunt mai tari, cu atat sunt mai bogate in nutrienti, mai proaspete si mai suculente.