In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, britanicii s-au rasfatat cu ce au avut la indemana. Pentru ca nu aveau nici bani, nici ingrediente pentru placinte, au fost nevoiti sa inventeze mancaruri modeste, insa care sa nu dezamageasca la gust. Asa a luat nastere crumble-ul, astazi considerat unul din deserturile care te fac sa te simti mai bine ori de cate ori ai nevoie de un rasfat rapid.

Ca regula generala, ecuatia unui crumble este urmatoarea: un strat de fructe inabusite la cuptor plus un strat crocant de unt amestecat cu faina si zahar. Iar daca il savurezi alaturi de o cupa de inghetata, poti considera ca ai ajuns in rai. Fructele folosite in crumble-urile englezesti sunt de obicei merele, perele, rubarba, prunele sau combinatii intre acestea. Totul tine de gust si de preferintele fiecaruia in parte.

Cum sa faci un crumble de fructe fara reteta:
1. Taie fructele felii. Optional, poti sa le cureti de coaja sau nu. Amesteca-le cu orice indulcitori preferi (zahar, sirop de artar, miere) si alte condimente preferate (scortisoara merge de minune).

2. Pregateste aluatul de crumble. Chef Rachel Sargent de la London Street Bistro iti recomanda proportiile pe care le-a invatat din familie: 200g faina, 100g unt rece(82% grasime), taiat in cubulete si 100g zahar.
Amesteca faina cu zaharul si cubuletele de unt. Incepe sa lucrezi cu un cutit maruntind si mai mult cubuletele de unt, apoi cu degetele, faramitand untul si incorporandu-l in faina, pana cand obtii un amestec cu textura nisipoasa.

3. Aranjeaza fructele si apoi arunca lejer peste ele aluatul de crumble, fara sa apesi. Pune la cuptor si lasa 30 de minute, la 180-200 grade Celsius. Serveste desertul cu frisca, inghetata sau crema de vanilie.

Vezi si: Chef Rachel Sargent de la London Street Bistro te invata sa faci crumble cu mere si caramel