Nu putem sa bagam mana in foc daca e chiar asa, chiar daca boneta exista in uniforma bucatarilor de mai bine de un secol.

O uniforma creata in tara caselor de moda

Bucataria franceza pare sa fie mama tuturor bucatariilor, iar bucatarii francezi sunt cei care au dat tonul in ceea ce inseamna haute cuisine in ultimele cateva sute de ani. Nu francezii au inventat uniforma de bucatar, dar ei cu siguranta i-au dat aspectul profesionist.

Bonetele de bucatar existau chiar si in timpul Imperiului Asirian, insa abia in bucataria franceza au capatat stilul pe care il stim azi. Au facut parte din uniforma impusa de Marie-Antoine Carême – primul bucatar faimos al Frantei – printre ei care gateau impreuna cu ea fie la curtea regelui George al IV-lea al Angliei si fie la curtea Tarului Alexandru I al Rusiei. Ea este cea care a impus jachetele cu doua randuri de nasturi pentru bucatari si bonetele in forme diferite care sa ii diferentieze pe bucatarii simpli de chefi.

Se spune ca Marie Carême purta o boneta inalta de 45 de centimetri spre deosebire de subordonatii sai care aveau bonete mult mai mici. Pliurile palariei de bucatar erau pe vremuri in numar exact de 100 si se spune ca reprezentau numarul de preparate cu ou pe care trebuia sa stie sa le execute un chef.

Primul care mentioneaza boneta in uniforma bucatarilor este Auguste Escoffier, parintele bucatariei profesionale frantuzesti, primul chef cunoscut care si-a popularizat retele in “Le Guide Culinaire”, un fel de Biblie a bucatariei franceze. Desi el este cel care a transformat uniforma chefilor intr-un accesoriu obligatoriu, nu mentioneaza nicaieri legatura dintre numarul cutelor de pe boneta si numarul retetelor cu oua pe care stie un bucatar-sef sa le gateasca. Cartea sa, pe de alta parte, contine 143 de retete cu ou. Sunt multi cei care cred ca legenda cutelor este legata de numele lui Escoffier ca un omagiu adus pentru cultura culinara pe care el a creat-o.

In vremurile noastre putini chefi mai poarta in bucatarie celebra boneta, dar chiar si azi numarul de pliuri pe care acesta il are reprezinta o recunoastere a calitatilor si dibaciei unui bucatar.

Ce spun maestrii despre mit?

Nici Larousse Gastronomique, marea enciclopedie a bucatariei franceze nu are niciun rand despre mitul cutelor de pe palaria de bucatar. In cele peste 1200 de pagini nu este mentionata nici macar uniforma chefilor.

Bucatarul francez Jacques Pepin, cel care i-a invatat pe americani cum sa coaca, sa prajeasca si sa perpeleasca un ou ca la carte este de parere ca exista un strop de adevar in mit. Mai exact, spune in revista Bon Appetit ca aceasta legenda poate fi legata de faptul ca oul este un ingredient essential in bucatarie, care poate fi gatit intr-o multime de metode. El chiar se lauda ca stie cel putin 100 de feluri de a prepara ouale.

Indiferent daca mitul e adevarat sau nu, cu siguranta oul este indispensabil in bucatarie, si desi pare usor de preparat poate da batai de cap oricui asa cum a facut-o si pentru concurentii MasterChef in editia a patra a emisiunii. Oul este, insa, un aliment cu multe proteine si chiar are sute de feluri in care poate fi pregatit. Te invitam sa incerci cateva din cele propunse de noi.