Dupa terminarea primului sezon MasterChef, Alex s-a inscris la o scoala de atestare profesionala in gastronomie si a facut practica in restaurantul unui hotel important de 5 stele din centrul Bucurestiului. In momentul de fata, este bucatar cu acte in regula. A urmat o perioada in care a lucrat impreuna cu un alt fost coleg din show, Bogdan Alexandrescu, in bucataria lui Chef Florin Dumitrescu, iar de cateva saptamani a inceput o noua etapa din viata lui: aceea de Chef la propriul restaurant, Autographe, pe care l-a deschis impreuna cu acelasi bun prieten, Bogdan.

Cu pasi mici, dar siguri, spre bucataria de top a Romaniei

La cei 25 de ani ai sai, il poti cantari dintr-o privire: Alex Petricean e un tip sigur pe el, ambitios, dar si vesel si plin de viata, dornic sa invete cat mai multe lucruri si care, pe viitor, viseaza sa se impuna in bucataria de top a Romaniei. Acasa la el, insa, chiar daca si-a dovedit talentul in bucatarie in fata unei tari intregi, de sarbatori le cedeaza locul matusii si bunicii lui: „Ele sunt experte in bucataria traditionala romaneasca. Eu vin doar cu ultimele retusuri si cu aranjamentul mesei. Totul trebuie sa fie perfect!”. Isi ia revansa, insa, de Anul Nou: „De Craciun doar mancarea romaneasca are voie sa ajunga pe masa, in schimb de Revelion incercam tot felul de nebunii culinare internationale de care eu sunt responsabil”.

Alex, care si-a capatat porecla D’Artagnan in timpul filmarilor la MasterChef, datorita asemanarii izbitoare cu faimosul personaj din cartile lui Alexandre Dumas, isi aduce aminte ca si cum ar fi fost ieri de cea mai mare greseala pe care a facut-o vreodata in bucatarie. “Cel mai mare dezastru a survenit la MasterChef, cand am dat foc unei cratite ce a prins o flacara de aproximativ 1 metru”. Numai prezenta de spirit a lui Chef Scarlatescu a salvat situatia atunci, dar tanarul spune ca si-a invatat lectia: “De atunci sunt mult mai precaut si nu mi s-a mai intamplat, insa accidentele survin mereu in bucataria profesionista. Important este cum faci sa le minimizezi”, spune Alex.

Mai putin inseamna mai mult

Apropo de bucatarie profesionista, am fost curiosi cum arata bucataria lui de acasa: care sunt alimentele si obiectele fara de care nu s-ar putea descurca. Alex recunoaste ca are anumite gadgeturi fara de care viata i-ar fi mult mai grea in bucatarie. Blenderul de mana si convectomatul sunt cei mai buni prieteni ai lui. “ Imi place sa lucrez cu texturi fine si sa controlez foarte bine procesul termic, astfel ca au devenit indispensabile in munca de zi cu zi”, sustine el. Cat despre alimentele care nu lipsesc niciodata, dar chiar niciodata, din bucataria lui: uleiul de masline, mustarul Dijon, smantana de gatit, usturoiul si busuiocul, a venit prompt lista lui Alex.

Cheia succesului unui preparat nu este sa combini cat mai multe ingrediente, spune tanarul bucatar, care este mai degraba adeptul lucrurilor simple.  Motto-ul lui in bucatarie este "Less is more" si prin asta nu se refera la portia din farfurie, ci la mixul de ingrediente. “Nu trebuie neaparat sa folosesti o duzina de ingrediente ca sa creezi ceva spectaculos. Sunt de ajuns doar cinci si poti obtine ceva minunat. E greu ca lumea sa inteleaga asta, insa voi face eu in asa fel incat sa inteleaga!”, isi propune el cu multa ambitie.

Este pasionat de tot ce inseamna gust si savoare si, din acest motiv, a inceput sa priveasca cu alti ochi orice lucru care s-ar putea incadra in categoria “hrana”. Daca unii ar fi in stare sa jure ca nu vor pune gura in veci pe gandaci, viermi sau carne de broasca, de exemplu, el prefera sa fie mai rezervat. “Este foarte greu sa denumesc un preparat sau ingredient pe care nu l-as manca, pentru ca mi-am schimbat foarte mult perceptia despre lucrurile ciudate, dar mancabile. Am ajuns sa lucrez deja cu unele”, spune el.

Cel mai bun sfat pentru cei care isi doresc o cariera in domeniul culinar, dar nu stiu de unde sa inceapa? Alex nu sta pe ganduri, stie deja raspunsul: “Atunci cand te implici 100% si iti doresti atat de mult incat sa iti dedici si noptile, perseverezi catre evolutie si vei reusi. Totul este posibil! In nici un an, eu am ajuns bucatar, desi eram economist. Iubesc viata si oportunitatile care ti se ivesc! Profitati de fiecare sansa!”.

Tanarul bucatar spune ca asteapta acum de la Mos Craciun exact aceleasi cadouri ca in fiecare an: „Mos Craciun pentru mine este spiritual. In fiecare an aduce ceea ce am nevoie pentru anul viitor - voie buna, putere de munca, iubire, sanatate si noroc. Pana acum a gasit exact proportia fiecarui element ca mie sa-mi fie bine si sa evoluez pe toate planurile”.

Reteta: Spata de porc rulata in lamaie, usturoi si patrunjel cu risotto milanez si sos de caise cu ceapa

  • 700 g spata de porc
  • 2 lamai
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 legatura usturoi
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 cana de orez arborio
  • 400 ml supa clara de pui
  • cateva firicele de sofran 
  • 400 g ceapa
  • 100 ml smantana lichida
  • 1 pachet de unt
  • 100 ml vin alb
  • 200 g caise (fresh/conserva)
  • 1 lingura mustar Dijon

Mod de preparare:

Spata de porc Peris se taie pe lat si se bate putin cu ciocanul de snitele, astfel incat sa se formeze o fasie destul de lata pentru a fi umpluta si rulata, dar nu prea subtire, pentru a simti aroma deosebita a carnii. Se rade coaja de la o lamaie si se presara peste carne, alaturi de putina pulpa de lamaie, ulei, sare, piper. Se adauga si 3 catei de usturoi tocati marunt impreuna cu patrunjelul. Se ruleaza strans, apoi se leaga cu sfoara de bucatarie si se pune intr-o tava in care este stropit cu putin vin si ulei la cuptorul preincalzit la 180 °C timp de 45 minute, intorcandu-l odata la 10 minute pentru a se rumeni in mod egal. 

Sosul de caise si ceapa: Se calesc 200 g ceapa in putin unt, apoi se adauga caisele maruntite si se dau la blender pana ce obtineti o compozitie omogena, de culoarea piersicii, peste care adaugati putina smantana lichida si o lingurita de mustar. 

Pentru risotto: se caleste ceapa ramasa taiata marunt in putin unt, se adauga orezul si se caleste pana devine usor sticlos. Se stinge cu vinul alb, iar cand lichidul incepe sa scada, se adauga firicelele de sofran, sare si piper si un polonic de supa clara de pui fierbinte, amestecand incontinuu.

Cand supa este absorbita de orez, se mai adauga un polonic, si tot asa, la foc mic, pana cand acesta este fiert, dar bobul ramane putin crocant (al dente). La final, luati risotto de pe foc si amestecati in acesta un cubulet de unt, lasandu-l sa se odihneasca 3 minute. Scoateti carnea Peris din cuptor, inlaturati sfoara si taiati-o felii, pe care le veti aseza in farfurie peste risotto si le veti stropi cu putin sos de ceapa si caise si putina zeama de lamaie. Pofta buna!

Vezi mai multe retete de MasterChef pentru Craciun aici!