Timp preparare:
> 2h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Americana

Cea mai cunoscuta si apreciata reteta de tort cu inghetata, invelit intr-o "calota" de bezea pufoasa. Reteta originala este creatia restaurantului  Delmonico si New York City, pentru a sarbatori cumpararea regiunii Alaska de catre Statele Unite in 1867.

Metoda de preparare

Incinge cuptorul la 180C si apeteaza cu hartie de copt o tava rotunde de 20cm.

Bate cu mixerul 3 linguri de zahar cu 3 galbenusuri, timp de 15 minute. Adauga extractul de vanilie si ciocolata topita.

Separat, bate albusurile cu un praf de sare si restul de 3 linguri de zahar, pana formezi o bezea tare. Incorporeaza bezaua in amestecul cu ciocolata.

Toarna aluatul in tava pregatita si coace timp de maxim 20 de minute. Lasa blatul sa se raceasca pe un gratar.

Unge un vas rotund cu capacitatea de 1.2litri (si baza rotunda de aproximativ 20cm)  si tapeteaza-l cu folie alimentara de platic. Pune in straturi inghetata de fistic si cea de cirese si pune totul la congelator pana cand inghetata se intareste bine (cel putin 2 ore)

Scoate inghetata de la congelator, pune deasupra vasului blatul copt si rastoarna totul pe un platou. Pune totul inapoi la congelator.

Intre timp pregateste o bezea din 4 albusuri amestecate cu 200g zahar si zeama de lamaie intr-un vas de metal cu pereti dubli. Pune totul pe foc si, amestecand constant, astepata ca albusurile sa se infierbante. Ia de pe foc si bate cu mixerul pana cand formezi o bezea tare si lucioasa, iar vasul se raceste complet. 

Scoate tortul cu inghetata si decoreaza-l  cu posul de patiserie (cu sprit) cu bezea. Foloseste o torta de bucatarie si arde bezeaua la suprafata.

Daca nu ai torta, poti pune tortul acoperit cu bezea pentru 1-2 minute la 250C pentru a rumeni bezeaua.

Serveste-l imediat.

Sursa reteta si foto: Martha Stewart

Tags: tort, bezea, inghetata