In timp ce oamenii din lumea a 3-a sufera de subnutritie, cei din tarile dezvoltate arunca mancarea la gunoi. Multe dintre alimente nici nu ajung sa fie gatite.

Anual, se produc 4,4 miliarde de tone de mancare si aproape jumatate nu ajunge sa fie mancata. Vinovatii sunt multi: de la hipermarketuri, piete, firme care o transporta pana la oamenii care cumpara prea mult si nu ajung sa manance. 

Daca te intrebai cum s-a ajuns la o cantitatea atat de mare, raspunsul este dat de cercetatori:

1. Iluzia abundentei” creata de marile lanturi de magazine

Nevrand sa ramana cu rafturile goale (se pare ca nu da bine in ochii clientilor), marile magazine se aprovizioneaza mai mult decat pot cumpara acestia. Astfel, multe alimente ajung sa depaseasca termenul de valabilitate, moment in care sunt mutate de pe raft in cosul de gunoi.

2. Lacomia clientilor

Probabil vi s-a intamplat si voua sa mergeti la cumparaturi infometati si, din acest motiv, sa cumparati lucruri la care, in conditii normale, nici nu v-ati fi uitat. Promotiile contribuie si ele la acest proces de supra-aprovizionare.

3. Slabiciunea restaurantelor

Restaurantele contribuie si ele la pierdere. Dorind sa pastreze clientii multumiti, acestea servesc portii mai mari decat ar putea manca cel care a comandat.

Iti recomandam sa citesti articolul urmator si sa pui in practica sfaturile specialistilor: Stop risipei! 9 pasi prin care sa salvezi mancarea de la gunoi

Tags: mancare, gunoi, studiu