“Greseala principala este abuzul cantitativ”

De Craciun, nu prea se mai tine cont de cantitati. Fiecare vrea sa guste din cat mai multe feluri de mancare, iar rezultatele pot fi devastratoare. Organismul nu reuseste de foarte multe ori sa faca fata.

“Romanii mananca enorm de mult in perioada sarbatorilor, de parca n-ar mai apuca anul urmator. Asta asa, ca o caracteristica generala. Sigur ca sunt si oameni care au inteles ca poti foarte bine si sa iti satisfaci placerea gustului fara sa te imbuibi si sa te imbeti. Dar preparatele traditionale sunt “grele” – grasime multa, zahar, proteine animale. Organismul face eforturi pentru a digera si metaboliza toata aceasta avalansa culinara, mai ales atunci cand vine dupa o perioada de post”, ne-a explicat el.

Bucuria sarbatorilor nu inseamna in primul rand mancare si bautura multa.

Desi sunt persoane care l-ar contrazice, Dr. Serban Damian considera ca spiritul sarbatorilor ar trebui sa treaca si dincolo de bucatarie. Ca sa ne simtim bine si sa fim fresh de sarbatori, trebuie sa respectam cateva reguli: “Fie mancam cu moderatie, in cantitati civilizate, fie gatim mai dietetic, adica cu mai putina grasime (inclusiv cea vegetala – uleiurile) si mai putin zahar. De fapt, ar fi bine sa aplicam ambele principii.”

Masa de revelion – un pericol real pentru organism

“E clar ca masa de Revelion iese complet din tiparele normalului, in primul rand pentru ca se desfasoara noaptea. Cu exceptia nuntilor, in cea mai mare parte a timpului nu ferim sa manacam noapte, cu atat mai mult cantitati mari de mancare, tot felul de preparate care mai de care mai gustoase si mai greu de digerat, hipercalorice si asociate cu alcool.

Din punctul meu de vedere nu avem niciun motiv sa ne imbuibam in aceasta noapte, oricat de speciala ar fi ea. Daca suntem in situatia sa ni se serveasca mai multe feluri, asa cum se intampla la un meniu de restaurant, ideal ar fi sa ne limitam la a gusta din ceea ce ne face placere, insa nu trebuie sa ne lasam condusi de impulsul de a “manca de toti banii”. Ca sa nu avem de tras in zilele urmatoare, ne putem limita la cateva aperitive si un singur fel de mancare, spatiate la 3-4 ore. Eventual mai putem adauga cateva dulciuri, daca pofta ne este pofta. Sunt de evitat preparatele grase sau prajite. Principiul de baza este moderatia, adica sa gusti din ceea ce iti face cu ochiul, insa sa nu mananci cat pentru tot anul urmator. La fel si cu bautura – e de preferat sa ramanem la nivelul de “bine dispus”, iar asta poate insemna pentru o persoana 2 pahare de vin, pentru altcineva 3 sau 4”, ne-a explicat nutritionistul.

Dr. Serban Damian este nutritionist sportiv acreditat CIO, www.superfit.ro