Spanacul este o planta pe care ai face bine sa nu o ocolesti primavara. Nutrientii pe care ii contine nu pot fi adunati usor din alte legume sau fructe. De la calciu pana la vitaminele A si C, acid folic si luteina, spanacul are o gama larga de substante bune de care ar fi pacat sa nu profiti acum cat il gasesti proaspat in piata.

Medicament in frunze verzi si crocante

Pentru ca are atat de multi nutrienti spanacul este un ajutor important pentru pastrarea imunitatii organismului, pentru lupta cu diverse tipuri de cancer si pentru imbunatatirea sistemului cardio-vascular. Spanacul contine falvonoizi care neutralizeaza radicalii liberi si previn aparitia cancerului de colon sau ovarian.

Studiile au aratat ca numarul de cazuri de cancer la san este mai mic printre femeile care consuma frecvent spanac proaspat. In plus, Jurnalul de Nutritie din SUA a publicat un studiu care arata ca substantele continute de spanac lupta impotriva aparitiei si dezvoltarii cancerului de prostata. Spanacul are proprietati antioxidante si de aceea ajuta inima, arterele si venele sa ramana sanatoase. In plus, magneziul are rolul de a mentine nivelul optim al tensiunii arteriale. Efectul sau este atat de puternic incat e nevoie doar de o salata cu spanac pentru a reduce nivelul tensiunii in cateva ore.

Si daca nu erau suficiente motive pentru a iubi spanacul verde, iti mai spunem ca imbunatateste functiile cerebrale si protejeaza creierul de efectele imbatranirii.

Vitamine pentru cei care tin cura de slabire

Spanacul are putine calorii si o multime de vitamine si minerale. 100 g de spanac verde au doar 23 de calorii, ceea ce il face prietenul celor care tin cure de slabire. Vestea buna e ca nu te vei priva de vitamine. O portie de spanac iti va aduce vitamina A buna pentru intarirea imunitatii si vitamina K, necesara pentru sanatatea oaselor. Este o sursa buna de proteine si calciu, de care ai nevoie intr-o dieta echilibarata, dar si de fibre, care ajuta digestia.

Mitul bratului de fier al lui Popey Marinarul

Pentru mult timp s-a crezut, insa, in puterea spanacului de a lupta impotriva anemiilor pentru ca are un continut mare de fier. Asta pentru ca o cercetare publicata de doctorul E von Wolf, in 1870, sustinea ca spanacul are de 10 ori mai mult fier decat oricare alte legume verzi. In 1929, Popey apare in revitele de benzi desenate si isi arata muschii dupa ce inghite cutiile cu spanac.

In 1937, un grup de cercetatori germani demonta mitul puternicului spanac si arata ca o simpla virgula lipsa in prima cercetare a dus la interpretarea gresita a datelor. De fapt, spanacul are doar o zecime din cantitatea de fier mentionata initial. Si nu asta ar fi problema care sa ne faca sa nu credem in super puterea lui Popey, ci faptul ca pe langa fier si calciu, spanacul contine si acid oxalic care impiedica absorbtia celor doi nutrienti in organism.

Cum sa alegi si pastrezi spanacul?

Alege frunzele de spanac de un verde inchis, cu codite crude. Orice alta infatisare a spanacului iti arata ca e cules de prea multe zile si e pe cale sa se ofileasca. Nu il spala decat inainte sa il folosesti, pentru ca altfel se va ofili mai repede. Pune-l in frigider intr-o punga de plastic sau in folie alimentara de plastic, stransa bine in jurul frunzelor astfel incat sa nu ramana aer. Poate sta proaspat pana la 5 zile.

Cum pregatesti spanacul proaspat?

Spanacul de primavara cu frunze mici, pe care il gasesti si la hipermarket in pungute sub denumirea de “baby spinach” poate fi transformat usor intr-o salata satioasa in combinatie cu orice leguma iti place.

Poti sa il pui si in placinte, piureuri, lasagna, supe, sosuri, omlete, sau quicheuri dupa ce l-ai fiert sau l-ai oprait.

Il poti sota cu putin unt si usturoi ca sa il transformi intr-un topping delicios pentru cartofi la cuptor. Spanacul este una dintre putinele legume pe care este recomandabil sa o fierbi ca sa ii imbunatatesti gustul si sa elimini acidul oxalic pe care il contine.