Retete

Frunzele verzi de salata sunt ingredientul principal al multor salate si adaosul crocant intr-un sandvis bun sau intr-un hamburger. Exista nenumarate retete in care salata verde este consumata cruda, dar sunt si feluri de mancare in care salata verde poate fi sotata sau fiarta.

Un sigur nume pentru o un buchet de frunze verzi

Exista mai multe varietati de salata verde, multe dintre ele populare si la noi.

  • Salata Romaine - are frunze mari si crocante si e cel mai adesea folosita in salata Caesar.
  • Salata Butterhead - cunoscuta si sub denumirile Boston sau Bibb este cea pe care o gasim cel mai adesea la piata, cu frunze mari si mai putin crocante. Este folosita nu numai in salate, dar si pentru sandvisuri sau pentru decorarea unor feluri de mancare.
  • Salata Iceberg - suntem obisnuiti sa o gasim la punga in magazine. Are frunze cu textura densa si crocanta si o aroma mai tare decat a altor tipuri de salata. Este foarte populara in Statele Unite.
  • Salata creata - o gasim si in varianta cu frunze rosiatice. Are frunze moi, usor dulcegi, cu aroma placuta si nu prea puternica. Poate fi folosita in orice tip de salata.
  • Radicchio - e usor de deosebit de alte tipuri de salata prin funzele de culoare rosiatica, cu textuta tare si o aroma usor amara.

Tot in categoria verdeturilor pentru salate sunt:

  • Rucola – frunzele ei sunt mici si crestate. Are o aroma puternica si se combina de minune cu alte tipuri de salata.
  • Andive – netede sau crete, au frunze albicioase si crocante. Cele din exterior au o aroma usor mai amaruie in comparatie cu cele din interior. Se folosesc in salate, la aperitive, garnituri sau supe.
  • Creson – are frunze mici si verzicare pot fi folosite la salate, sandvisuri sau in supe. Este o planta usor perisabila care e bine sa fie folosita imediat ce ai cumparat-o.

Beneficii intr-o bol de salata verde

In combinatie cu alte tipuri de salata sau legume si chiar in varianta simpla, salata verde are puteri pe care nu te gandeai ca le gasesti intr-o frunza. Salata verde contine fitonutrienti care au beneficii pentru sanatate si previn numeroase boli.

Salata verde are vitamina A si beta caroten. Aceste doua substante au proprietati antioxidante. Vitamina A este esentiala pentru o piele frumoasa, dar si pentru o vedere buna, in timp ce beta carotenul se transforma in vitamina A in corp si dubleaza beneficiile acesteia.

Salata verde este si o sursa buna de vitamina K care te ajuta sa ai oase sanatoase, dar si vitamina C cu rol de antioxidant, ce pastreaza sistemul imunitar sanatos. Daca credeai ca beneficiile se opresc aici te surprindem si iti spunem ca salata verde are si fier, calciu, magneziu si potasiu esentiale pentru metabolism.

Includerea salatei verzi in meniul zilnic previne aparitia osteoporozei si a anemiei si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si Alzheimerului. In plus, e ideala atunci cand cauti o masa usoara: 100g de salata verde au numai 10 calorii.

Varianta in locul salatelor

Probabil ca esti obisnuit cu frunzele de salata verde in varianta cruda, cu putin ulei si zeama de lamaie. Sunt o salata excelenta, dar mai sunt si alte varinate in care poti gati salata verde. In bucataria franceza si chineza salata verde este folosita ca baza pentru multe mancaruri, de la supe pana la ciorbe de legume, calite sau fierte la aburi.

Nu e nimic nou in aceste retete pentru ca gatirea salatelor verzi este un obicei care vine din Roma antica. Romanii pregateau un piure cu salata verde si ceapa.

Radicchio si andivele sunt doua optiuni bune pentru feluri gatite. Poti sa le sotezi sau sa fierbi si sa le servesti drept garnitura. Totusi, in urma gatirii termice salata isi pierde unii nutrienti, in special vitamina C. Cea mai indicata metoda de pregatireatunci cand vrei sa ii pastrezi vitaminele intacte este varianta cruda.

Cum alegi si cum pastrezi salata verde?

Cauta salata cu frunze de un verde crud, care nu sunt atacate pe margini si care si-au pastrat textura crocanta. Evita-le pe cele decolorate si rupte. Nu o spala inainte sa o pui la frigider. O poti pastra proaspata de la 3 pana la 7 zile.