Nimic nu se pierde din cirese

Ciresul este unul dintre putinii pomi fructiferi de la care poti folosi aproape tot: frunzele, coaja de cires, fructele si coditele lor. Toate au proprietati medicinale.

Ciresele sunt indicate in problemele de rinichi pentru ca sucul lor este un bun diuretic. Ciresele sunt cele care iti pot pune in functiune la cote normale ficatul, dupa o perioada lunga de medicatie, intoxicatii sau boli. In timp, ciresele ajuta ficatul sa revina la dimensiuni normale si intaresc sistemul digestiv. Daca esti fumator ar trebuie sa mananci in fiecare zi cirese pentru ca ajuta la elimenarea nicotinei din organism.

Ciresele contin vitamine (A, B1, B2, B3, B6 si C), fosfor, calciu, magneziu, sodium, potasiu, fier si proteine. Ciresele negre contin mai mult fier si pot avea efect in prevenirea anemiei. Pentru ca au un continut mare de fosfor sunt indicate persoanelor stresate si agitate. Si pentru ca au putine calorii sunt premise si in curele de slabire.

Cum le alegi pe cele mai frumoase?

Daca ai norocul sa le poti culege cu mana ta, atunci nu iti va fi greu sa scapi de cele lovite sau necoapte. Altfel, ai grija sa primesti de la vanzator fructe cu textura tare si fara lovituri. Ciresele nu isi continua coacerea dupa ce au fost culese, asa ca alege-le pe cele mai inchise la culoare daca vrei sa fie dulci. Nu le arunca pe cele mai putin coapte. Vor fi bune intr-o tarta, in dulceata sau in sucuri de fructe.

Nu le ingramadi intr-o punga cand le tii in frigider pentru ca au coaja foate subtire si se pot lovi usor. Daca le pastrezi in frigider, se vor mentine proaspete timp de 2 pana la 4 zile.

Cum le pastrezi pentru la iarna?

Exista un secret pentru alegerea fructelor pe care sa le conservi pentru lunile reci. E bine sa fie culese dimineata devreme, imediat dupa ce s-a uscat roua si niciodata sa nu le alegi pe cele mai coapte. Spala-le bine in multa apa si indeparteaza-le pe cele care se ridica la suprafata. Acesta e indiciul care iti va arata ca pot sa aiba viermi.Le poti transforma in compot, dulceata, gem sau le poti pune direct la congelator.

Savureaza ciresele proaspete

Varianta cea mai simpla sa te bucuri de acest fruct este sa le manaci simple ca desert, dar le poti include intr-o multime de retete. Le poti face sos pentru o friptura de porc, le poti pune in cocktailuri, in salate, in tarte sau la un topping pentru cheesecake.

Tags: fructe, nutritie