1. Mergi mai des la piata

Desi este mult mai confortabil sa iti faci cumparaturile la un supermarket, unde gasesti absolut ce-ti trece prin cap, incearca sa mergi macar o data pe saptamana la piata. Acolo, te vei bucura de fructe si legume mult mai proaspete, produse de tarani, la preturi mult mai mici. Iar daca ai rude la tara, valorifica-le - fie cumperi de la ei, fie le daruiesti altceva in schimb, dar umple-ti frigiderul cu produsele din gradina lor.

2. Gateste mai mult

La restaurante, nu detii controlul asupra a ceea ce mananci. Nu mai este niciun secret pentru nimeni ca mancarurile sunt fie prea sarate, fie prea dulci, fie pline de chimicale menite sa le faca mai gustoase. Ei bine, atunci cand gatesti tu, poti alege ingredientele in cantitatile pe care le doresti.

3. Evita alimentele procesate

Stim ca e greu, dar incearca sa le inlocuiesti cu variante mai sanatoase. De exemplu, in loc de dulciuri, fa-ti singur o ciocolata de casa. In loc de chipsuri, rontaie alune sau migdale. Cauta sa consumi mancaruri cu cat mai putine ingrediente.

4. Opteaza pentru mancarea organica

Stim ca e mai scumpa, dar daca iti prioretizezi corect cumparaturile, poti manca cu 50% mai sanatos. Daca nu-ti permiti sa-ti cumperi toata mancarea organica, investeste mai intai in alimentele de origine animala (carne, oua, lactate), intrucat acestea contin cele mai multe pesticide.

5. Cumpara in cantitati mai mari

Poti cumpara o bucata mai mare de carne de vita sau de porc, in loc sa le cumperi in varianta impartita si feliata de la magazine. Trebuie doar sa le pastrezi mai apoi in congelator, dupa care sa le folosesti pe rand, in functie de nevoi.