N-ai putea crede ca in mileniul trei inca mai ai nevoie in bucatarie de un „gadget” atat de vechi. Este esential daca vrei un gust unic si o combinare perfecta a condimentelor. Din piatra, lem, metal sau plastic, mojarul si pisalogul sunt o prezenta prin bucatariile lumii de mii de ani, iar acum revine in trend si e furat din bucataria bunicii.

Cand sa folosesti mojarul si pisalogul?

De ce ai avea nevoie de un instrument rudimentar cand exista blender, prese metalice sau rasnite electrice? Nimic nu se compara cu sosul guacamole preparat cu un avocado zdrobit in mojar sau cu un sos pesto in care usturoiul si busuiocul sunt pisate usor pentru ca aromele sa se imbine. Mojarul si pisalogul sunt necesare daca vrei sa amesteci, sa zdrobesti sau sa maruntesti. Poti pune in el ierburi aromatice, cereale, condiemnte uscate, seminte, nuci sau migdale. Depide de reteta si de invetivitatea ta pentru a decide cat de mult sau cat de des le folosesti in bucatarie.

Combinatii de condimente

Daca iti place mancarea indiana sau cea thailandeza trebuie sa ai un mojar si un pisalog. Cele doua bucatarii folosesc din belsug mixuri de condimente pe care nu le gasesti in magazin, dar pe care le poti prepara. Asa vei obtine acea aroma picata si dulce.

Ca sa nu irosesti condimente scumpe e bine sa ai pentru aceasta operatiune un mojar adanc, de preferat din ceramica. Pune in mojar cate o lingurita din fiecare condiment pe care vrei sa il folosesti. Pune pisalogul deasupra lor si suceste-l incet in stanga si in dreapta. Apasa usor pisalogul in timp ce il rasucesti astfel incat sa zdrobesti condimentele. Pe masura ce acestea se zdrobesc vei observa ca incep sa se depuna pe lateralele mojarului.

Scoate toata aroma ierburilor

Atunci cand zdrobesti ierburi sau verdeturi cu pisalogul se elibereaza uleiurile esentiale pe care acestea le contin. Astfel, aroma lor, atunci cand le adaugi in sosuri sau alte feluri de mancare, este mai puternica decat daca le-ai toca marunt cu un cutit.

Metoda este foarte buna in presarea si pisarea oricaror ierburi. Poti sa le folosesti apoi si pentru unturi aromate numai bune de facut tratine cu el.Si sosul pesto iese mai aromat daca folosesti un mojar si pisalog pentru a zdrobi busuiocul prospat tocat. Iti trebuie insa un mojar facut din piatra aspra.

Traditionalul mujdei sau alte mancaruri surprinzatoare

Cel mai adesea, mojarul si pisalogul sunt associate mujdeiului bund de intins pe o friptura. Este adevarat, ustuoriul se zdrobeste mai bine cu aceste ustensile decat cu presa metalica, iar aroma este mai puternica.Totusi, exista si alte intrebuintari pentru banalele unlete de bucatarie. Usturoiul poate fi pisat si apoi folosit la o paine delicioasa sau calit in tigaie pentru diferite retete. Poti folosi mojarul si pisalogul (daca ai unele de dimensiuni mai mari) pentru a face humus, pasta de migdale, pasta de curry sau sos guacamole.

Lasa-ti imaginatia sa gaseasca noi imbinari reusite. In bucatarie nu exista limite!