Cei mai multi stim despre uleiul de masline si cel de flaorea soarelui. Mai sunt, insa, zeci de sortimente pe piata, diferite ca aroma si utilizate in diverse retete. Primul lucru pe care trebuie sa il stii atunci cand vrei sa alegi cel mai bun ulei este punctul de ardere. Adica, momentul de la care un ulei incins incepe sa fumege si compozitia sa chimica sufera modificari, astfel incat gustul uleiului se schimba. Fiecare ulei are un punct de ardere diferit si trebuie sa tii cont de el in functie de ceea ce vrei sa gatesti.

Citeste si: Mai destept la cumparaturi. Ce trebuie sa stii despre uleiuri in bucatarie

In general, uleiurile nerafinate, cum este cel de masline extravirgin sau unele uleiuri de susan au un punct de ardere foarte scazut. Aceste uleiuri sunt perfecte in salate sau ca un plus de aroma adaugata la final in mancaruri si paste. Uleiurile rafinate, cu punct de ardere mai ridicat, sunt ideale pentru prajit si alte metode de gatit care presupun temperaturi inalte un timp indelungat.

Citeste si: Cum sa pastrezi uleiul de masline in stare proaspata cat mai mult timp

Dincolo de aceste reguli generale, fiecare ulei are si reguli proprii pe care multa lume nu le stie. Iata cum poti gresi si cum sa eviti utilizarea incorecta a uleiurilor:

1. Prajesti in ulei de masline

Este gresit si periculos daca il folosesti pentru cartofii prajiti sau pentru a prajit chiftele, de exemplu. Uleiul de masline (virgin sau extravirgin) are un punct de ardere scazut, ceea ce il face contraindicat pentru acest tip de gatire. Totusi, in ulei de masline poti sota legume pentru mancare timp de cateva minute sau poti rumeni carnea timp de cateva minute inainte sa o pui la cuptor.

2. Tii uleiul pe blatul din bucatarie

Trebuie sa stii ca indiferent ce tip de ulei cumperi e bine sa il pastrezi in locuri racoroase si uscate, nu langa plita sau cuptor. Sunt unele uleiuri, cum este ce de nuca sau de arahide, care capata un gust ranced in timp si pe care e bine sa le tii in frigider.

3. Eviti uleiul de cocos ...

...desi nu ai niciun motiv. Pana nu demult era considerat nesanatos pentru ca are un continut mare de grasimi saturate. Dar, mai nou, a recastigat increderea nutritionistilor. Uleiul de cocos este laudat acum pentru efectele bune asupra sistemului imunitar si asupra sistemului circulator. La temperatura camerei uleiul de cocos este solid si poate fi un inlocuitor mai sanatos pentru untura din prajituri.

4. Atentie ce fel de ulei de avocado cumperi

Despre el ai auzit ca este sanatos si iti doresti sa il introduci mai des in meniu. Trebuie sa stii ca uleiul de avocado poate fi si rafinat, si nerafinat. Prima varinata are o aroma abia sesizabila de avocado, este limpede si are un punct de ardere ridicat de 265C, ceea ce il face ideal pentru prajit. Uleiul de avocado nerafinat este mai verde la culoare si are o aroma de samburi. Aceasta poate fi folosit fara sa fie preparat termic.

5. Nu folosesti uleiul de samburi de struguri

Probabil pentru ca nu stii ca acesta are un punct de ardere de aproape 200C, ceea ce il face ideal pentru metode de gatit la temperaturi inalte. Foloseste-l mai des pentru ca este aromat si parfumat si se potriveste si in salate, si pentru prajit.