De obicei, acasa nu folosesti mai mult de o lingura, o furculita si un cutit si nimic nu pare complicat. La o petrecere sau la o masa formala vei gasi, insa, in jurul farfuriei cel putin doua din fiecare fel de tacamuri pe care va trebui sa stii sa le alegi exact in ordinea corecta si sa le plasezi pe farfurie in pozitia perfecta pentru a semnala gazdei sau chelnerului ca ai terminat sau nu de mancat.

Inainte sa o iei la fuga sau sa spui nu la o invitatie doar pentru ca nu vrei sa te faci de ras, e bine sa cunosti cateva din regulile de eticheta.

Ai terminat sau iei o pauza?
Daca nu vrei sa te trezesti ca ai ramas fara farfurie inainte sa termini de gustat toate bunatatile, asaza cutitul in dreapta si furculita in stanga cu dintii in sus, paralel cu farfuria. Sau poti pune tacamurile indreptate unul spre celalalt pe farfurie.

Daca ai terminat si vrei sa treci la urmatorul fel, asteptand sa iti fie ridicata farfuria din fata, pune tacamurile paralel pe farfurie, cu dintii furculitei indreptati in jos.

Citeste si: Bunele maniere la masa: cand poti sa mananci cu degetele si cand trebuie sa  folosesti tacamurile

In ce ordine se folosesc lingurile, furculitele si cutitele?

Furculitele sunt intotdeauna asezata in stanga farfuriei in ordinea utilizarii de la stanga la dreapta. Adica, cel mai aproape de farfurie vei gasi furculita pe care trebuie sa o folosesti ultima. De obicei sunt asezate in ordine (de la stanga la dreapta) furculita de salata, cea de peste si cea pentru carne.

In partea dreapta a farfuriei vei gasi cutitele si lingurile. Cel mai aproape de farfurie se va afla cutitul pentru carne, apoi cutitul pentru peste, urmat de cel pentru salata si de lingura pentru supa.

Deasupra farfuriei se aseaza linguritele de tort sau furculitele pentru desert.