Nimic nu se compara cu o pizza facuta dupa pofta inimii acasa, cu toppingurile pe care le preferi, in cantitatile pe care ti le doresti. Probabil ca nu vei invata niciodata sa invarti aluatul pe deget ca un pizzaiolo, dar te poti descurca onorabil sa faci o pizza delicioasa acasa. Iti trbeuie o reteta buna pentru blat si cateva toppinguri.

Aluat pentru blat de pizza

Ingrediente (pentru o pizza cu diamentrul 28-30cm):

  • 180g faina alba
  • 130ml apa calduta
  • ½ pliculet de drojdie uscata
  • 2 linguri ulei masline
  • un praf de zahar
  • un praf de sare

Cerne faina impreuna cu sarea. Formeaza o gaura in mijlocul ei, unde  vei turna amestecul cu drojdie.

Pune drojdia, uleiul de masline si zaharul in apa calduta si lasa-le asa timp de 5 minute. Toarna amestecul in bolul cu faina si incepe sa incorporezi cu o fruculita, treptat, faina in lichid. Cand aluatul devine greu de manevrat cu furculita, scoate-l pe blatul tapetat cu faina si framanta pana cand obtii un aluat neted si elastic.

Pune-l intr-un bol tapetat cu faina, acopera-l bine cu un prosop si ai rabdare sa dospeasca pana cand isi dubleaza volumul.

Il scoti din nou pe blat si il framanti putin, cat sa scoti din el aerul. Il intinzi/aplatizezi usor cu mana si tragi de el cat sa formezi un disc gros.

Pudrezi masa cu faina si il intinzi cu un sucitor formand un disc de aluat de 0.5cm grosime in dimensiunea dorita.

Acum ca stii sa faci aluatul nu iti mai trebuie decat imaginatie. Sau te poti baza pe retetele noastre de pizza pe care sa le testezi.