Cardamom (sau cardamon asa cum il mai gasesti scris) face parte din aceeasi familie cu ghimbirul sau turmericul, toate plante extrem de folosite in bucataria indiana, dar si in bucatariile asiatice. Sub coaja tare si verde (exista si varietati negre sau albe) se ascund 1-2 seminte mici care au un gust dulceag si piperat si arome de citrice.

Semintele de cardamom mai bune decat pudra

Daca sunt expuse la aer, semintele de cardamom isi pierd aroma, asa ca e bine sa le scoti din pastaile mici doar atunci cand ai nevoie de ele. Le poti folosi intregi, pisate/zdrobite intr-un mojar sau maruntite in rasnite speciale pentru mirodenii. Cardamomul intreg isi pastreaza gustul timp de un an daca il pastrezi in recipiente inchise etans, departe de lumina.

Cardamomul in bucatariile lumii

In bucatariile indiana si orientala se folosesc adesea varietatile de cardamom verde si negru adaugat in curry-uri. In bucataria africana este preferat cardamomul negru, care adauga o aroma “afumata” in mancaruri. In tarile arabe s-ar putea sa il gusti intr-o ceasca de cafea, in timp ce in Scandinavia vei gasi cardamomul pudra in retete prajituri si produse de patiserie. De exemplu, painea cu arome de cardamom si migdala este o specialitate suedeza foarte apreciata, servita la desert alaturi de cafea.

Cum sa folosesti cardamomul in retete

Pudra de cardamom sau semintele pisate pot fi folosite pentru a da aroma in supe, pateuri, tocanite, piureuri, orezuri, in inghetate, budinci, aluaturi de biscuiti, rulade sau in salate proaspete de fructe. Poti fii sigur ca nu dai gres daca reteta respectiva presupune si folosirea de sortisoara, nucsoara sau ghimbir, arome langa care cardamomul se armonizeaza.

Poti pune si pastai intregi in timpul gatiri, dar ai grija sa le intepi cu un ac inainte pentru a elibera aroma mai usor. Pastaile intregi se indeparteaza la final sau se pastreza pentru decor.

Daca te-ai hotarat sa incerci savoarea cardamomului iti aratam AICI cateva retete in care poti sa il folosesti.