Nu se poate sa nu fi observat cat de bine arata celebrele american pies, placintele rotunde cu diverse fructe lasate sa se intrevada printr-un gratar format din fasii de aluat. Cand o scoti din cuptor umplutura cu fructe si sos dulce bolboroseste ca un vulcan imprastiind aromele in toata bucataria.

Exista, desigur, si varianta unei placinte acoperite complet, insa si acesta este intepat din loc in loc sau crestat in forma de stea in varf pentru a permite amestecului de fructe si zahar din interior sa se coaca incet fara sa te trezesti cu un balon de aluat la suprafata.

Cat despre fucte, de cand s-a incalzit atmosfera tanjesc avid dupa cirese carnoase si coapte. Le pandesc pe la tarabe si le cumpar in cantitati deloc neglijabile. Placinta cu cirese se poate transforma, insa, usor in placinta cu visine, cu caise, cu zmeura, cu mere pentru ca secretul umpluturii e acelasi. Cantitatea de zahar poate sa varieze in functie de cat de dulci sunt fructele folosite. Se pot folosi si fructe din conserva, dar cele mai bune raman cele proaspete. Pe langa ele trebuie adaugat putin amidon ca sa ingroase sucul ce se va scurge din fructe, sare ca sa scoti in evidenta aromele, extract de vanilie sau migdale si chiar si un strop de zeama de lamaie.

Aluatul cel mai adesea folosit este pate brisee pregatit intr-o cantitate mai mare decat ai face pentru o tarta obisnuita pentru ca iti trebuie un surplus din care sa faci fasiile puse deasupra. Pate brisee este perfect pentru ca pastreaza aroma untului si are o textura usor sfaramicioasa.

Reteta de American pie cu cirese

Pentru aluat:

  • 350g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri zahar
  • 220g unt rece, taiat in cubulete
  • 100 ml apa rece

Pentru umplutura:

  • 500g cirese fara samburi
  • 150g zahar (sau mai mult, dupa gust)
  • 2 -3 lingurite amidon
  • un praf de sare
  • 1 lingura suc de lamaie
  • ½ lingurita extract de vanilie
  • ½ lingurita Kirsch
  • 25g unt taiat in bucatele

Plus 1 ou si zahar pentru uns placinta si pentru presarat deasupra si o tava de tarta cu diametrul 24-26cm.

Pregateste aluatul amestecand faina cu sarea si zaharul, apoi adaugand untul rece si framantand cu degetele sau cu o lingura pana cand aluatul capata aspectul unui pesmet grunjos. Adauga treptat apa rece si amesteca pana cand aluatul incepe sa se inchege. Imparte-l in doua (3 sferturi cu 1 sfert) si formeaza doua bile de aluat pe care sa le aplatizezi, sa le invelesti in folie alimentara si sa le pui la frigider pentru o ora. Asta va intari untul si va relaxa glutenul din faina.

Intinde bila mai mare de aluat intr-un disc cu diametrul mai mare decat al tavii de tarta pe care o folosesti. Intinde aluatul in tava si pune-l la frigider cat te vei ocupa de a doua bucata. Intinde-o si taie din ea fasii groase de 1-1.5cm. Aseaza-le pe o tava acoperita cu folie alimentara si pune-le la frigider.

Incinge cuptorul la 200C si intre timp pregateste umplutura.

Pune ciresele intr-un bol impreuna cu zaharul, amidonul, sarea, zeama de lamaie, extractul de vanilie si Kirsch si amesteca usor cat sa acoperi fructele cu restul ingredientelor. Lasa-le sa stea asa 10-15 minute apoi toarna umplutura in tava pregatita cu aluatul de tarta. Presara deasupra ei untul taiat bucatele mici.

Unge marginile tartei cu ou batut. Acopera cu fasiile de aluat pregatite incercand sa formezi un fel de zig-zag din ele deasupra placintei. Unge suprafata cu ou si presara putin zahar.

Pune placinta la cuptor timp de 15 minute, apoi redu intensitatea caldurii la 170-180C si mai lasa la cuptor inca 30 de minute, pana cand aluatul se rumeneste si amestecul cu cirese arata ca si cum ar fierbe.

Daca marginile placintei se rumenesc prea tare, acopera-le cu un inel din folie de aluminiu.

Cand e gata, lasa placinta sa se raceasca timp de cel putin o ora inainte sa o feliezi.

Inspiratia mea: Smitten Kitchen, Martha Stewart si Simply Recipes