Sunt printre cele mai versatile preparate din bucataria lumii, desi sunt trecute deseori in categoria “retete de mana a doua”. De la crepes franceze sau blini rusesti, pana la pancakes americane, orice aluat prajit cat mai plat, in putina grasime ar putea intra in categoria clatita.

Nu va grabiti sa judecati. Stiu...pana la urma toata lumea se pricepe sa prajeasca niste clatite, dar aluatul lor ridica mai multe intrebari decat ar face-o o reteta banala. Untul face clatita mai gustoasa? Care e cel mai potrivit topping? Exista vreun truc care sa te ajute sa le intorci fara sa le pui pe aragaz?

Mi-au trebuit cativa ani buni ca sa imi fac curaj sa fac clatite. Spre deosebire de altii, mie mi se par mai dificile decat orice alt aluat, tocmai pentru ca nu le-am dibuit de la inceput secretul, nu stiam cand sa le intorc sau cat de gros trebuie sa fie aluatul. Si, desi am crescut cu teancuri de clatite invartite de bunica in tigaie, si umplute cu dulceata de visine, marea mea descoperire si placere vinovata de weekend au devenit clatitele americane- pancakes, mai dense, mai groase, pe care nu le umpli, ci le ungi la suprafata cu ce iti pofteste inima si le pui topping de fructe proaspete sau dulceata, daca asta poftesti.

Grasimea e foarte importanta intr-un aluat de clatite. Untul e cea mai buna optiune, dar poti folosi si un amestec de unt si ulei vegetal in parti egale. E dupa propria placere, dar untul le va da o aroma bogata. Nigella Lawson  foloseste in retetele sale unt, Martha Stewart foloseste ulei,  in timp ce Jamie Oliver nu pune nici una, nici alta.

Daca vrei sa faci pancackes nu trebuie sa uiti de agentul de crestere – bicarbonatul de sodiu sau praful de copt. Acesta le da textura pufoasa. Poti sa nu folosesti niciunul din ele, si adaugand putin mai multa faina sa obtii un aluat dens, dar clatitele nu vor avea volum. 

Dar cele mai importante secrete din reteta de pancakes sunt tehnica si temperatura la care le prajesti. Cei de la America's Test Kitchen atrag atentia ca nu trebuie sa amesteci prea mult aluatul, pentru ca glutenul din faina, impreuna cu proteinele din oua vor incepe sa reactioneze si vei obtine niste clatite gumate.

Tigaia trebuie sa fie incinsa si unsa cu putin ulei sau unt. O tigaie prea incinsa va arde rapid clatitele. Cand sa le intorci? Cand la suprafata sunt destul de uscate, altfel o parte din aluatul inca neinchegat se va scurge in tigaie.

Pentru ca imi plac clatitele dense, dar nu cele cu agent de crestere, eu renunt deseori la el. Clatitele sunt o varinata intre cele pufoase (americane) si cele subtiri, obisnuite.

Reteta de clatite

Ingrediente:

  • 110g faina
  • 2 oua
  • 280-300ml lapte (eu am folosit lapte de migdale pentru aroma)
  • 2 linguri unt topit si racit
  • 2 lingurite dulceata de afine
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita zahar

Amesteca faina cu sarea si zaharul. Fa o gaura in mijlocul ei si toarna treptat ouale batute amestecate cu laptele si untul topit. Amesteca pana cand obtii un aluat de consistenta unei smantani subtiri. Adauga dulceata se afine si incorporeaza-o usor.

Poti sa lasi aluatul sa stea 15 minute la frigider sau il poti folosi imediat.

Incinge o tigaie (neaderanta) la foc mediu si unge cu putin unt sau ulei. Toarna un polonic mediu din aluat in tigaia incinsa si asteapta pana cand clatita este aurie si ferma la suprafata inainte sa o intorci.

 Mie imi plac calde cu mascarpone sau crema de vanilie si dulceata de afine.