Tort cu ciocolata si glazura cremoasa

Ingrediente:

Pentru blat

  • 40g cacao
  • 80ml apa fiarta
  • 45g ciocolata amaruie, tocata marunt
  • 200g faina
  • 1 ½ lingurita praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • ¼ lingurita sare
  • 130g zahar
  • 160ml lapte batut
  • 80ml ulei vegetal
  • 3 albusuri
  • ¼ lingurita zeama de lamaie/otet

Pentru glazura:

  • 400g crema de branza
  • 2 linguri faina 
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 350g zahar farin

Incinge cuptorul la 180C si pregateste blatul. Pune intr-un bol cacaua, apa fiarta si ciocolata amaruie si amesteca-le pana se omogenizeaza.

Intr-un bol bate cu un mixer iaurtul, zaharul si uleiul pana cand zaharul se topeste. Adauga faina amestecata deja cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Apoi pune si amestecul de ciocolata si mixeaza la viteza mica pana cand se incorporeaza.

Intr-un alt bol bate albusurile spuna cu zeama de lamaie pana cand devin pufoase. Amesteca o treime din albusuri in bolul cu aluatul de cacao si abia apoi adauga si restul de albusuri batute. Astfel vei obtine un aluat pufos.

Pune aluatul intr-o tava rotunda cu pereti detasabili (diametrul de 20cm), unsa si tapetata cu faina. Coace blatul timp de 20 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Scoate-l si lasa-l sa se raceasca bine inainte sa il tai in doua pe orizontala. Daca ai doua tavi de copt poti imparti aluatul in doua si poti coace cele doua straturi separat.

Cat timp blatul e in cuptor poti pregati glazura. Amesteca cu un mixer crema de branza, faina, vanilia si un praf de sare. Adauga zaharul farin si amesteca bine. Dupa ce ai taiat blatul in doua bucati egale, pune un strat de crema intre ele si decoreaza cu restul de glazura ramasa tortul. Il poti decora si cu fulgi de ciocolata si il lasi la frigider pana inainte de servire.

Mousse de ciocolata la cuptor

Ingrediente: 

  • 120ml apa
  • 40g cacao
  • 1 lingurita cafea instant
  • 140g ciocolata amaruie tocata marunt
  • 1 lingura brandy
  • ½ lingurita extract de vanilie
  • 2 oua
  • 2 albusuri
  • 60g zahar
  • un praf de sare
  • 350g frisca lichida

Incinge cuptorul la 180C. Fierbe apa intr-o oala, adauga cacaua si cafeaua instant si amesteca pana cand se dizolva complet. Stinge focul si adauga ciocolata amestecand pana cand se topeste. Adauga brandy-ul si extractul de vanilie si apoi toarna totul intr-un bol. Lasa amesecul sa se raceasca timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.

Bate cu telul ouale, albusurile, zaharul si un praf de sare la bain-marie, pana cand zaharul se topeste. Toarna apoi amestecul intr-un bol si mixeaza timp de 5 minute, pana se face o spuma. Incorporeaza treptat spuma de oua in bolul cu amestecul de ciocolata si adauga si frisca lichida.

Toarna totul intr-o forma rotunda de tort cu pereti detasabili (diametrul de 20cm) si pune la cuptor timp de 30 de minute pana cand se intareste, dar nu devine foarte ferma compozitia. Se va intari complet cand se raceste.

Lasa mousse-ul sa se raceasca si apoi pune-l la frigider cel putin 8 ore. Decoreaza cu frisca si fructe proaspete.

Mousse cu migdale

Ingrediente:

  • 3 linguri lapte semi-degresat
  • 85g ciocolata amaruie tocata marunt
  • 1 ½ lingurite cafea instant
  • 1 lingura amaretto (lichior de migdale)
  • 3 albusuri
  • 100g zahar
  • 2 linguri apa 
  • un praf de sare
  • 230ml frisca lichida
  • 6 biscuiti cu ciocolata
  • 2 linguri migdale tocate si rumenite in cuptor

Combina intr-un bol laptele, ciocolata si cafeaua instant si pune-le la microunde, in total 45 de secunde, pana se topeste ciocolata. Omogenizeaza si adauga 1 lingura de lichior.

Bate albusurile spuma. Amesteca jumatate din cantitatea de zahar cu 2 linguri de apa si un praf de sare intr-o oala si fierbe-le pana obtii un sirop. Amesteca trepatat siropul obtinut in albusurile batute, mixand pana cand obtii o spuma tare ca pentru bezele. Tot treptat incorporeaza spuma in amestecul de ciocolata.

Imparte compozitia in 6 boluri mici, acopera cu folie alimentara si pune-le la frigider cel putin 2 ore. Pune biscuitii pe o hartie de copt, presara migdalele tocate deasupra lor si topeste (timp de 3 minute) zaharul pe care sa il torni apoi deasupra biscuitilor. Lasa-l sa se intareasca timp de 5 minute.

Serveste mousse-ul in cupe de inghetata cu un biscuit crocant.

Sursa: Cooking Light