Originar din zona de nord a Italiei, sosul Pesto si-a facut cu usurinta loc in bucatariile gurmanzilor din intreaga lume datorita gustului sau delicios. 

Denumirea preparatului italian vine de la verbul "pestare", care inseamna "a zdrobi", si face referire la modalitatea traditionala de obtinere a sosului. In vremurile stravechi, dar si in prezent, pesto este pregatit intr-un mojar de marmura prin strivirea ingredientelor cu ajutorul unui pistil de lemn.

Iti vine sa crezi sau nu, sosul Peste are propriul sau campionat mondial, Genoa Pesto World Championship, iar reteta castigatoare din anul 2012, pe care am luat-o de pe site-ul Pestochampionship.it, o gasesti mai jos:

Ingrediente:

  • 4 buchete de busuioc din Genova
  • 30 grame (aproximativ 2 linguri) muguri de pin
  • 500 grame aproximativ de parmezan ras
  • 20-40 grame de branza Pecorino rasa
  • 1-2 catei de usturoi
  • 10g sare grunjoasa
  • 50 ml ulei de masline

Mod de preparare

Inainte sa te apuci, trebuie sa tii cont de doua lucruri: in primul rand, sa ai un mojar si un pistil, iar in al doilea rand, sa te misti foarte repede ca sa nu se oxideze ingredientele.

Pasul 1: Spala frunzele de busuioc in apa rece si usuca-le pe un prosop, fara sa le freci. 

Pasul 2: Zdrobeste mugurii de pin si cateii de usturoi in mojar pana pana cand ajung sa formeze o pasta.

Pasul 3: Adauga sare si frunze de busuioc putin cate putin si amesteca-le cu miscari circulare pana se omogenizeaza. Abia la sfarsit, cand ai obtinut o pasta verde.

Pasul 4: Adauga parmezanul si branza Pecorino si amesteca bine.

Pasul 5: Toarna un strat subtire de ulei de masline care ajuta la amestecarea perfecta a ingredientelor.