De cate ori n-ai poftit la o felie de paine prajita unsa cu putin unt de arahide, asa dupa model american, dar te-ai temut ca vei ingera prea multe calorii? Untul de arahide este, insa, un aliment sanatos si plin de proteine, asa ca nu e cazul sa il treci in categoria celor interzise.

Americanii consuma atat de mult unt de arahide incat ar putea acoperi cu el Marele Canion, spune o cercetare facuta de Universitatea de Stat din Kansas. Inventat in 1890, untul de arahide a fost gandit initial ca un substitut pentru proteinele din carne si era facut doar din arahide macinate fin.

Aceast deliciu este bogat in proteine. Are, de asemenea, grasimi bune in aceleasi proportii ca si uleiul de masline, importante pentru sanatatea inimii. Atata timp cat vei alege un unt de arahide cat mai natural, efectele lui benefice asupra sanatatii nu vor intarzia sa apara.

Asa ca, iti recomandam sa il faci acasa ca sa te poti bucura de toate beneficiile lui. Trebuie sa stii, insa, de la inceput ca untul de arahide facut in casa nu va fi la fel de fin si cremos ca acela cumparat la borcan, din magazin. Poti adauga putin ulei de arahide sau alt ulei preferat pentru a-i imbunatati textura.

De asemenea, e indicat sa prajesti putin arahidele inainte sa le folosesti pentru ca vor avea o aroma mai intensa, iar caldura va incalzi uleiurile naturale din ele, astfel incat mixarea lor va fi mai usoara. In plus, e bine sa folosesti un blender sau un tocator electric de mare putere pentru a fi sigur ca rezultatul este optim.

Cum sa faci unt de arahide acasa?

Ingrediente (pentru 250-260g unt de arahide):

  • 400g arahide in coaja crude
  • ½ lingurita sare kosher
  • 1-2 linguri ulei de arahide (sau alt ulei cu aroma neutra sau asemanatoare)
  • 1-2 linguri miere sau alt indulcitor
  • Optional: 1-2 linguri cacao, ½ lingurita scortisoara sau alte mirodenii, o mana de chipsuri de ciocolata, cateva linguri de ciocolata tartinabila

Coace arahidele! Incinge cuptorul la 180C si pune arahidele la copt timp de 10 minute pana cand se rumensesc usor. Poti sa sari peste aceasta etapa daca preferi unt din arahide crude sau ai cumparat deja arahide gata prajite de la magazin. Dar, prin incalzirea arahidelor in timpul coacerii, ai toate sansele sa obtii un unt mai cremos.

Pune arahidele coapte intr-un blender static sau tocator electric (food procesor) cat sunt calde. Pulseaza sau mixeaza de cateva ori pentru a le macina grosier. Mixeaza apoi continuu timp de 1 minut. Opreste-te si curata cu o spatula pertii apartului. In acest moment untul de arahide va parea uscat si zgronturos (asemanator boabelor de cuscus).

Mixeaza continuu inca 1 minut. Opreste si curata din nou peretii vasului. Vei observa ca untul incepe sa se lege. Continua cu inca 1 minut de mixare. Opreste si curata din nou peretii vasului. Acum untul de arahide va fi foarte gros si lucios. Adauga sare, ulei si miere (sau alt indulcitor). Daca vrei sa adaugi si ingrediente optionale, tot acum este momentul.

Mixeaza inca 1-2 minute pana cant untul va fi cremos si fin. Asa cum ti-am spus, nu te astepta sa aiba exact acelasi aspect ca untul de arahide cumparat.

Pune untul de arahide intr-un recipient cu capac. Poti sa il consumi imediat sau poti sa il tii in frigider pana la cateva saptamani.

In loc de arahide poti folosi caju, fistic sau alti samburi uleiosi si, prin aceeasi metoda, vei obtine alte paste delicioase bune de intins pe paine sau pe biscuiti.