Pregatirea mancarurilor pentru bebelusi pare foarte complicata la prima vedere, dar in practica este foarte simplu sa gatesti feluri de mancare sanatoase pe care sa i le dai celui mic atunci cand isi diversifica alimentatia. Nu numai ca este simplu, dar este si eficient, si mult mai ieftin decat sa cumperi unele produse deja pregatite.

Echipamentele potrivite in bucatarie

Mancarea bebelusilor este de cele mai multe ori pasata sau rasa, asa ca ai nevoie de cateva ustensile care sa iti faca munca mai usoara: o razatoare, un storcator de fructe, un mixer, un blender si cateva recipiente din plastic si sticla in care sa zdrobesti, sa razi sau sa amesteci ingredientele.

Mancarea pentru copii poate fi pastrata in conditii bune si la congelator asa ca n-ar fi rau sa iti faci rost si de unele recipiente speciale in care sa pastrezi mancarea.

Ingrediente de buna calitate

Ca sa faci mancare buna pentru cei mici foloseste cat mai multe ingrediente proaspete. Cumpara fructe si legume de pe o zi pe alta, bine coapte, fara imperfectiuni. Si cele congelate in conditii optime sunt o varianta. Apa pe care o folosesti pentru pregatirea mancarurilor trebuie sa fie din sursa sigura. Mai bine dai un ban in plus pentru apa imbuteliata, decat sa o folosesti pe cea de la robinet.

Trucuri simple ca sa gatesti usor pentru copii

Nu e nevoie de tehnici speciale si nici nu exista vreo formula magica pentru felurile de mancare pe care le faci pentru cei mici. Legumele si fructele trebuie spalate bine, gatite la temperatura potrivita si apoi transformate in piureuri sau alte preparate gustoase.

  • Cartofii, morcovii sau merele pot fi fierte, coapte sau gatite la aburi inainte sa fie pasate. Cea mai indicata metoda este insa gatirea la aburi pentru ca pastreaza o mare parte din valorile nutritive ale alimentelor.
  • Pentru piureuri foloseste cat mai putin lichid si daca e nevoie utilizeaza din apa in care ai fiert legumele. Pe masura ce bebelusul trece catre mai multe mese cu alimente solide poti sa reduci si cantitatea de lichid din piureuri.
  • Pana si carnea de pui fiarta bine poate fi taiata foarte fin cu un robot de bucatarie, astfel incat cel mic sa o poata manca usor. Pe masura ce mai creste nu va mai fi nevoie decat sa i-o tai cubulete.
  • Timpul de gatire variaza in functie de legumele sau fructele pe care le folosesti. Pentru legumele cu consistenta tare, care fierb mai greu este mai bine sa lasi apa sa dea in clocot inainte sa le pui la fiert. 
  • Mancarea proaspat gatita poate fi pastrata la congelator pana la 6 saptamani. Foloseste recipiente mici in care sa o ingheti pentru a putea decongela portii potrivite atunci cand e nevoie. Noteaza pe recipiente data in care ai pregatit mancarea.
  • Daca ai pregatit o supa crema sau un suc natural ar fi bine sa le si strecori pentru a fii sigur ca ai scapat de samburi sau coji.
  • Unele fructe, cum sunt avocado sau bananele, nu au nevoie de nicio pregatire prealabila ca sa le poti face piure.

Tu ce retete speciale ai pentru mesele copiilor. Asteptam sa ne povestesti!

Tags: fructe, legume, sucuri