1. Dovleci

Nu dovleceii pe care ii stii de vara, ci bostanii portocalii si verzui care se lafaie acum pe tarabe. Unii sunt buni numai pentru copt. Pe altii ii poti pune in placinte, in retete de paste, piureuri, in salate cu cereale sau in supe. 

Citeste si: Ghid complet pentru legume la cuptor. Cum sa rumenesti perfect ciuperci, morcovi si cartofi 

2. Varza

Este una din acele legume ce pare a fi in sezon tot anul, dar acum e in cea mai buna forma si e mai gustoasa. Toamna nu risti sa dai peste frunze de varza tari ca hartia. Pe masura ce vremea se face mai rece frunzele ei devin, parca, tot mai dulci. Acum e sezonul ei si daca nu o pui deja la muraturi, foloseste-o in salate de cruditati, pentru garnituri, caleste-o cu bacon sau carnuri afumate.

3. Morcovi

Sigur te gandesti la ei ca la o leguma de primavara, dar cu siguranata vei gasi si acum in piata morcovi culesi din gradina cu frunzele inca prinse de iei. Sunt o leguma rezistenta la frig si inghet, asa ca ai toate sansele sa ii gasesti pana tarziu in toamna. Sunt deliciosi la cuptor si in supe, dar mai avem si alte retete pentru tine.

4. Varza de Bruxelles

Este ocolita pentru ca daca nu stii cat sa o gatesti, ii strici complet gustul. Priveste-o ca pe o varza obisnuita intr-o marime mult mai mica. Partea cea mai frumoasa la varza de Bruxelles este ca o poti rumeni usor si repede si in cuptor, si pe foc si sa o transformi in cea mai gustoasa garnitura pentru orice fel de mancare. Nu trebuie sa spunem mai multe. Iti dam o singura reteta care te va cuceri:

5. Cartofi

Recunoaste ca zilele mai reci de toamna te duc cu gandul la mancaruri fierbinti, la sosuri bogate, la preparate la cuptor. Cartofii, desi ii gasesti tot anul, sunt acum o tentatie pentru a da nastere unor tocanite gustoase pe care nu le gatesti in mod obisnuit in restul anului.

Iar daca pana acum nu ai incercat cartofii dulci, testeaza-i macar o data, intr--o reteta. Te asiguram ca vei deveni fanul lor pentru ca au un gust unic si o aroma care seamana cu dovleacul copt.

Citeste si: Cea mai aratoasa garnitura. Cum sa faci cartofi acordeon

6. Conopida

Cel mai bun moment al anului pentru conopida este toamna. Este minunata daca o pui la cuptor acoperita cu un sos alb cu multe branzeturi. Dar o poti folosi si in supe, ciorbe, salate.

7. Varza Kale

Toata lumea a laudat-o in ultima vreme si de cativa ani e considerata noul aliment minune. E mai greu de gasit, dar daca reusesti sa dai peste cateva frunze de varza Kale pe la supermarket, o poti pune in paste, in salate sau in feluri fierbinti gatite la cuptor.