Ca sa fii un bucatar bun nu ai nevoie doar de inspiratia si curajul de a testa gusturi si combinatii noi. Ca sa ajungi la ele trebuie sa pornesti de la o baza solida, adica de la retetele clasice pe marginea carora sa compui unele noi.

Sosurile intra in aceasta categorie a preparatelor obligatorii pe care ar trebui sa stii sa le faci cu ochii inchisi. Unele dintre ele sunt retete neschimbate de decenii. Cele mai multe vin din bucataria franceza, dar si italienii sunt, de exemplu, mandrii posesori ai sosului de rosii pentru paste. Indiferent cat de multe retete stii 5 dintre ele nu ar trebui sa iti lipseasca niciodata.

Sos Bechamel

Este unul dintre cele mai simple sosuri de baza din bucatarie. Poate si pentru ca nu are nevoie in componenta lui de supa concentrata de pui. Ai nevoie doar de faina, lapte si unt ca sa il pregatesti si de cateva arome suplimentare: nucsoara, usturoi sau ceapa. Este ingredient principal pentru retete de paste la cuptor cum sunt lasagna si baza pentru alte sosuri albe cum sunt cele cu branzeturi.

Sos Veloute

Este un sos simplu pentru care ai nevoie de supa concentrata de pui, vita sau peste si rantas facut cu faina. Pe baza lui poti face sos Supreme daca adaugi smantana, sos Allemande daca adaugi galbenusuri si smantana sau sos de vin alb.

Sos Espagnole

Este numit si sos brun si este un sos complex, dar asemanator cu sos Veloute. Diferenta sta in folosirea piureului de tomate si a unui amestec de morcovi, telina si ceapa tocate pentru o culoare mai inchisa si mai multa savoare. Din sosul Espagnole poti face demi-glace (un sos care se serveste de obicei cu carnuri rosii), sos cu vin rosu sau sos cu ciuperci.

Sos Hollandaise

Este unul din sosurile simple, dar extrem de pretentioase in pregatire. Il poti folosi pentru feluri cu fructe de mare, peste, legume sau oua. Este ingredient esential, de exemplu in reteta de oua Benedict.

Citeste si: Fara esecuri in bucatarie. Cum sa faci sos Hollandaise intr-un minut, fara sa se taie

Sos de rosii

Sosul pe care il stii din retetele de paste si pe care il poti folosi in orice tocanita sau mancare cu carne si sos. Ii poti adauga rantas pentru a-l face mai gros sau il poti lasa mai lichid atunci cand il folosesti in retete de paste.