Umami e numit gustul suprem, iar la prima vedere pare ceva imposibil de atins printr-o mancare banala. Nu trebuie, insa, sa iei cina gatita de un bucatar faimos, la un restaurant de top. Ingredientele pentru atingerea perfectiunii si delectarea cu gustul umami sunt la indemana pentru oricine, daca stii ce sa pui in mancarurile tale. Uite ce poti folosi in bucataria de acasa pentru a experimenta acest gust in mesele obisnuite.

MISO – condimentul japonez facut sub forma unei paste este combinatia ideala intre un cubulet de supa concentrata si pasta de tomate, de aceea poate adauga savoare intr-o multime de preparate. Este facut din orez, orz sau soia fermatenate, sare si ciuperci kōjikin si poate fi adaugat in dressinguri de salata, marinade, preparate sotate sau fripturi la cuptor.

PARMEZAN – este unul din ingredientele care pot imbunatati prin gust aproape orice preparat. Poti adauga o bucata inclusiv intr-o supa fierbinte si vei simti imediat o schimbare de gust.

KOMBU – este o alga extrem de apreciata in Asia. Nu numai ca adauga arome noi si complexe in mancare si un gust sarat, dar are si multi nutrienti si minerale.

CIUPERCI USCATE SHIITAKE – nu le folosi in mod traditional. Mai bine macina-le intr-un blender si adauga-le intr-un mix cu sare pe care sa o folosesti ca nota finala pentru fripruri sau legume la cuptor.

ROSII – sunt cea mai simpla cale catre umami pentru ca rosiile proaspete si bine coapte sunt bogate in L-glutamina, acea substanta care declanseaza gustul umami. Le poti pune intr-o multime de combinatii si preparate.

Daca lista ti se pare scurta, poti sa mai adaugi pe ea peste, scoici si stridii, ceaiul verde, spanacul sau sosul de soia.