Potrivit Institutului National de Statistica, un roman consuma aproape 58kg de carne pe an. Iar din acestea 18,5 kg sunt carne de pui. Practic, numai daca esti vegetarian de cand te stii poti sa spui ca n-ai gustat sau gatit macar o data aceasta carne.

Chiar daca este cea mai consumata si gatita carne din meniu, nu inseamna ca toata lumea stie cum sa o prepare si cum sa o gateasca corect. Efectul acestor greseli poate fi minor, rezultand intr-o friptura prea gatita sau prea uscata, sau mai grav, pentru ca poate ameninta sanatatea din cauza bacteriilor pe care le poate dezvolta carnea de pui. Ca sa eviti astfel de pericole iti spunem cum sa NU mai gresesti cand gatesti pui.

1. Decongelarea

Periculoasa Salmonella se dezvolta la caldura, de aceea nu e bine sa scoti carnea de pui din congelator si sa o lasi la temperatura camerei ca sa se dezghete mai repede. Cel mai sanatos si putin periculos este sa o tii in frigider, chiar daca procesul e mai lent. Daca esti chiar in criza de timp, decongeleaza carnea de pui (pusa intr-o punga inchisa bine) in apa rece pe care sa o schimbi la fiecare 30 de minute. Imediat dupa decongelare gateste puiul.

2. Contaminarea vaselor, suprafetelor si ustensilelor de bucatarie

Daca speli carnea de pui inainte de folosire nu inseamna ca ai omorat toate bacteriile. Dimpotriva, le poti imprasita si mai mult. E bine sa nu speli carnea de pui direct in chiuveta, sa cureti bine ustensilele folosite pentru prepararea ei (de la cutite pana la tocator) si sa te speli foarte bine pe maini inainte sa treci la pregatirea altor alimente.

3. Nu gatesti puiul la temperatura corecta

Cea mai sigura cale prin care sa verifici daca friptura de pui este gatita complet este sa tai o bucata si sa vezi daca in interior mai are sau nu o culoare rozalie. In cazul in care nu vrei sa strici frumusete de friptura, foloseste un termometru pentru carne. Puiul e gata daca termometrul indica 73-74C. Dar ai grija sa nu infigi termometrul langa os pentru ca nu va citi temperatura corecta. Peste acest nivel carnea de pui va fi prea gatita si uscata.

4. Gatesti carnea neuniform

Daca gatesti, de exemplu, piept de pui, ar fi bine sa il pregatesti astfel incat sa aiba o grosime uniforma. Cea mai simpla metoda este sa il asezi intre doua folii de plastic si sa il bati cu un sucitor de lemn.

5. Nu lasi friptura sa se “odihneasca” dupa ce o scoti din cuptor

La fel ca orice alt tip de carne, si carnea de pui are nevoie de cateva minute pentru a fi perfecta inainte sa o tai. Explicatia? Pe masura ce carnea se gateste, sucurile din carne sunt impinse pre exterior. Dupa ce ai scos carnea din cuptor, aceasta are nevoie de cateva minute pentru ca sucurile sa se redistribuie inapoi in carne. Daca o tai imediat toate sucurile se vor pierde si te vei alege cu friptura uscata.