Daca francezii au sampanie si italienii Prosecco, spaniolii au Cava, un vin spumant produs prin aceleasi metode ca si sampania, dar din alte soiuri de struguri. Principalele sunt Macabeu, Parellada si Xarel·lo, toate soiuri albe. Dar Cava se mai poate face si din Chardonnay (struguri albi), Pinot Noir (struguri rosii), Garnacha (struguri rosii) si Monastrell (struguri rosii).

Macabeu este soiul principal folosit in producerea Cavei. In ciuda importantei sale, Macabeu are un gust mai degraba simplu, cu arome florale discrete. Xarel·lo in schimb este mult mai aromat, cu note florale puternice si arome de pere/pepene galben. Cel de-al treilea soi, Paralleda, este folosit pentru aciditatea crescuta si aroma de citrice puternica. Impreuna, aceste trei soiuri de struguri spaniole creeaza o aroma fructata echilibrata si un vin spumant mai putin dulce ca Prosecco, dar la fel de bogat, ca gust, ca o sampanie vintage.

Denumire de origine controlata
Ca si sampania si Prosecco, Cava este un vin cu denumire de origine controlata. Cauta pe etichete Cava DO (clasificarea oficiala). Cava este un spumant ce poate fi produs pe tot teritoriul Spaniei, insa cea mai mare cantitate este produsa in Penedes, langa Barcelona, si in valea raului Ebro, in Rioja. In prezent, exista in jur de 200 de producatori de Cava.

Tipuri de Cava
1. Brut & Brut Nature Cava

Brut Natura este cea mai putin dulce Cava. Este si printre cele mai populare alegeri, datorita continutului slab in calorii.

2. Cava Rose
Ca sa coloreze Cava in roz, producatorii mai adauga si alte soiuri de struguri: Pinot Noir, Garnacha si Monastrell.

3. Vintage Cava
Desi se considera un vin care se consuma mai degraba ca un aperitiv, multi cunoscatori aleg sa pastreze sticlele pana ce vinul prinde arome mai bogate, de mar si migdale. Pentru crearea de Cava Vintage, unii producatori mai folosesc si struguri Chardonnay, soiul clasic de sampanie.

Sursa: winefolly.com