Ne plac deserturile mai tare decat orice alta tratatie. Si nu exista nicio scuza mai buna decat fructele de sezon sa incercam o reteta noua. Am gasit o placinta gustoasa cu piersici si parfumata cu arome de cardamon si vanilie in revista Bon Appetit.

Nu ne-a speriat timpul mai lung de pregatire si nici aluatul care trebuie framantat. Ce ne-a placut la reteta asta este ca nu trebuie sa cureti piersicile de coaja. Aceasta va da desertului culoare, textura si o aroma placuta. Este important, insa, sa le speli bine si sa scapi de puful lor, inainte sa le folosesti.

Ingrediente (pentru 8 portii):

Pentru aluat:

  • 250g faina
  • 1 ½ lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 115g unt rece, taiat in cubulete
  • 80g margarina rece, taiata in cubulete
  • 5 linguri (sau mai mult) de apa rece

Pentru umplutura:

  • 130g+2 lingurite zahar
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 3 linguri faina
  • 1 lingurita cardamon macinat 
  • 750g piersici, taiate in felii
  • 30g unt, taiat in cubulete

Pregateste aluatul

Amesteca faina, zaharul si sarea. Adauga untul si maragrina taiate cubulete si framanta bine intr-un robot de bucatarie, cu o furculita sau cu mana pana cand amestecul capata aspectul unui pesmet grunjos si raman bucatele de unt si margarina de marimea unui bob de orez. Adauga 5 linguri de apa rece si continua sa amesteci cu o furculita pana cand aluatul incepe sa se lege. Daca aluatul pare inca prea uscat, mai pune apa.

Imparte aluatul in doua, formeaza doua discuri, inveleste-le cu folie alimentara si pune-le la frigider timp de 1 ora. (Aluatul se poate face si cu 3 zile inainte si se poate tine la frigider pana inainte de folosire, cand trebuie lasat putin la temperatura camerei ca sa poti sa il intinzi.)

Cand aluatul e gata de folosit, incinge cuptorul la 200C.

Amesteca zaharul cu miezul razuit de la pastaia de vanilie. Adauga zaharul vanilat in acest fel peste 3 linguri de faina si cardamonul macinat. Amesteca bine si toarna totul peste feliile de piersici. Agita vasul, astfel incat sa acoperi piersicile cu zahar si faina.

Intinde cu sucitorul unul din discurile de aluat pana ajunge la diametrul de 26-30cm. Pune-l intr-o tava de tarta cu diametrul 23-24 cm (de preferat cu pereti detasabili). Pune umplutura de piersici si presara deasupra cele 30g de unt taiat in cubulete.

Intinde si cel de-al doilea disc de aluat pana ajunge la dimensiunea primului. Pune-l peste umplutura si prinde marginile de cel de jos. Cu un cutit cresteaza mijlocul in forma de X, astfel incat aburul sa poata iesi la exterior in timpul coacerii. Poti unge cu ou batut si presara cele 2 lingurite de zahar.

Pune placinta la cuptor timp de 1 ora si 15 minute pana cand crusta se rumeneste, iar piersicile din interior s-au inmuiat si au lasat un sos gros ca o dulceata. Scoate placinta si lasa-o la racit in jur de 2 ore inainte sa o tai. Serveste-o cu inghetata de vanilie.

Verdict: In primul rand timpul de gatire e mult mai scurt. Noi am lasat placinta o ora in cuptor, si am scazut temperatura 180C dupa primele 30 de minute. Daca faci abstractie de la aspect si te bazezi doar pe gust, acesta e intr-adevar special. A fost poate putin prea dulce pentru gustul nostru, dar data viitoare mai taiem din zaharul pentru umplutura. Si data viitoare o vom incerca si cu un aluat ca pentru o placinta americana, cu mai putin unt si mai multa faina. Cel din reteta e usor sfaramicios.