Ana MariaCiolacu are un blog pe care trebuie sa-l urmaresti - justlovecookin.com. Nu doar ca te va cuceri cu pozele absolut uimitoare ale bunatatilor gatite de ea, dar si retetele simple si practice iti vor trezi apetitul pentru gatit. Noi i-am cerut cateva sfaturi si am incercat sa-i furam cateva secrete din bucatarie.

Cand si de ce ai ales sa iti faci un blog culinar? Ce inseamna pentru tine mancarea? 

Am fost pasionata de arta culinara dintotdeauna si am incercat sa descopar cultura gastronomica a tuturor tarilor in care am locuit sau in care am ajuns doar in vacanta. E uimitor cata poveste, traditie si istorie poate purta cu mandrie un simplu fel de mancare.

Pentru mine mancarea e mult mai mult decat o necesitate fiziologica. Chiar cred in fraza "Esti ceea ce mananci!" , fiindca eu voi prefera mereu calitatea in detrimentul cantitatii. Poate parea banal, dar chiar ma simt mai putin energica atunci cand iau micul dejun in graba, mancand cu un biscuite, fata de zilele incepute cu cereale, migdale, seminte si fructe deshidratate.

Pe langa calitatile nutriente, pentru mine mancarea este un mod de a socializa, de a cunoaste mai bine anumite culturi, dar in primul rand, de a impartasi dragostea cu cei care se aseaza la masa mea. Dau multa importanta aspectului mancarii, tacamurilor si aranjarii. Pentru mine fiecare masa a zilei e un moment special.

Ceai sau cafea? Care este bautura preferata pentru micul dejun?

Cu siguranta ceai… Negru, cu aroma de bergamota. Uneori beau si cafea la micul dejun, insa ador sa imi incep ziua savurand un ceai aromat de calitate.

Vin sau bere seara, la cina?

Chiar daca voi comite un sacrilegiu, iar cunoscatorii si iubitorii vinului bun vor ridica din

spranceana, imi voi asuma riscul de a spune ca nu consum alcool aproape niciodata. Mai golesc cateodata o sticla de vin peste cate o friptura la cuptor, dar niciodata in pahar. Nu e o exagerare sau un lucru pe care mi l-am impus, fiindca o data la 1-2 ani, pot bea un pahar cu prietenii, dar nu ma atrage in mod special.

Ce nu iti lipseste niciodata de pe masa/ din bucatarie?

M-ai facut sa zambesc, fiindca nu imi pusesem niciodata intrebarea asta. Raspunsul vine instantaneu: omniprezentul parmezan. Eu locuiesc in Italia, deci mananc paste aproape la fiecare pranz, si nu stiu daca as rezista mai mult de trei zile fara sa mananc o portie de paste cu ragu, sos de rosii sau chiar aglio olio e peperoncino, toate evident imbogatite de o ploaie generoasa de parmezan. La fel peste risotto, tortellini, ravioli si multe altele… Aceste feluri nu sunt complete pana nu se parfumeaza cu putin parmezan. Sa nu mai spunem ca locuiesc exact in zona in care se face cel mai bun parmezan din lume.

Care sunt retetele (sau pozele) de pe blog cu care te mandresti cel mai tare? Ce le-ai recomanda cititorilor foodstory?

Ma mandresc teribil de mult cu reteta de Estonian Kringel, care in cateva luni de la publicare, a adunat aproape 50.000 de click-uri, a fost distribuita pe Pinterest de mii de ori si a fost incercata de peste 400 de bloguri din toata lumea si de zeci de prieteni. A avut si continua sa aiba un feedback pur si simplu incredibil. Am tradus-o in spaniola, franceza, engleza, turca si italiana, pentru cei care mi-au cerut-o. A fost o avalansa de oameni care au incercat-o, mereu cu rezultate excelente. E un fel de cinnamon roll, foarte popular in Estonia, prezentat sub un aspect foarte interesant, mai mai ca pare o opera de arta. Veti ramane surprinsi sa vedeti cat de usor se face ! Vad acum ca ii paseste pe urme si reteta de 2 Minutes Chocolate Mug Cake, care este de fapt un chec facut intr-o cana, din cateva ingrediente pe care le avem mereu in casa, copt in doar 2 minute in cuptorul cu microunde.

Iar reteta mea preferata, revelatia anului 2011, cum imi place sa ii spun, este painea care nu necesita framantare. Eu as zice sa aruncati o privire, va promit ca va va schimba viata ! :)

Care a fost cel mai mare esec culinar?

Acum 2 ani, am incercat o prajitura cu dovleac si pricomigdale, dupa o reteta care nu prea m-a convins de la inceput. A iesit o chestie destul de ciudata, mult prea moale, care nu avea de gand sa se solidifice vreodata, si pe care am aruncat-o la gunoi, pentru ca nu avea nici o sansa de a deveni comestibila. :)

Care este cea mai frumoasa amintire legata de mancare/bautura?

Imi voi aminti intotdeauna prima baklava facuta de mine de la cap la coada, fara foi de-a gata, pe care dealtfel nu le folosesc. Dupa ce am intins cu o oklava (un sucitor foarte subtire si lung) 45 de foi mai subtiri decat coala de hartie, si urmarit mot-a-mot indicatiile unei bunici turcoaice pentru cea mai buna reteta de baklava, si va anunt ca nu e floare la ureche, am servit-o prietenilor mei turci la un pranz pregatit de mine intr-o zi de sarbatoare. Desertul era aceasta baklava, cu care daca as fi dat gres mi-ar fi ramas in minte in alt mod. Au fost cu totii atat de incantati, si au mancat atat de multa incat eram in extaz. :) Am primit nenumarate complimente si intrebari, si sunt laudata si astazi pentru baklavaua mea. Am mai facut de-atunci de multe ori, si a avut acelasi succes de fiecare data.

Tara/locul unde ai gustat cea mai buna mancare si ne-ai recomanda sa mergem

Fara indoiala in Turcia… Poate sunt subiectiva, pentru ca eu ador Istanbulul. E orasul sufletului meu, vechiul Constantinopol, cu toata istoria sa zbuciumata si intriganta. Cultura gastronomica turceasca e una din cele mai bogate din lume, totul venind din perioada infloritoare in care Imperiul Otoman a ajuns sa stapaneasca aproape toata lumea. Cand nu se cucereau alte tinuturi, se plantau lalele, se picta, se dansa, iar bucatari din toata lumea inventau noi mancaruri in saray-urile otomane.

Din acest motiv bucataria turceasca este extrem de colorata, cu influente asiatice, mediteraneene, caucazice, baltice, europene, din orientul mijlociu, etc. Un imperiu care a durat 7 secole nu putea darui omenirii decat o infinitate de delicatese. Stiati ca sarmalele sunt o inventie otomana si nicidecum romaneasca, nu? Se numesc "sarma", de unde a si fost preluat numele in romana. Va recomand din toata inima sa vizitati Turcia, in special Istanbulul, si sa auziti bataile inimii acestei metropole cu 14 milioane de locuitori, de care va veti indragosti iremediabil daca veti avea ocazia sa o cunoasteti in toata simplitatea, cu nuantele si miresmele ei.

Daca ar trebui sa mananci timp de un an de zile un singur fel de mancare, ce ai alege?

Tagliatelle de casa cu un ragu bun, facut de mine ! As putea sa mananc numai asta toata viata, le ador… Cred ca e singurul fel de care nu reusesc sa ma plictisesc oricat as manca.

In restaurantul carui bucatar celebru ti-ai dori sa mananci?

Mi-as dori sa iau cina in restaurantul chef-ului Paul Bocuse, "le dieu vivant", un local care se lauda cu 3 stele Michelin inca din 1965... si o voi face! Sper sa reusesc sa ajung in curand, chiar daca problema nu e drumul pana la Lyon, ci faptul ca mesele sunt rezervate cu luni inainte. E o experienta culinara pe care vreau sa o traiesc inainte ca lumea sa piarda poate cel mai valoros chef, care acum are mai bine de 80 de ani, dar care inca se plimba zilnic printre mese si vorbeste cu clientii.

Pentru ce personalitate ti-ar placea sa gatesti? (indiferent de domeniul de activitate al acesteia). De ce?

La asta nu m-am gandit niciodata… Dar daca as avea posibilitatea sa aleg, cred ca as fi incantata sa gatesc pentru Meryl Streep. Fara nici o legatura cu filmul "Julie and Julia", o admir incredibil de mult in general.

Ai castigat locul intai la gala bloggerilor culinari, categoria “cea mai buna fotografie”. Ce a insemnat pentru tine acest premiu?

Da, si sunt mandra de asta pentru ca acest premiu a insemnat prima apreciere oficiala, sa spunem, a muncii mele. Am inceput stangaci, dar cu o mare dorinta de a invata mai multe, iar dupa un an de practica zilnica, cursuri online de profil, si multe carti de fotografie, am inceput sa fiu multumita de rezultate. Uneori pot fi stresant de exigenta cu mine insami, insa consider asta un lucru bun. Mai am multe de invatat, si stiu sigur ca nu voi inceta niciodata sa ma informez si sa invat mai multe despre aceasta arta. Anul asta am in planuri si un curs de fotografie. Acest loc intai mi-a demonstrat faptul ca uneori ma subestimez, si ma impotmolesc in detalii, uitand sa mai privesc intregul. A fost ca o tragere de maneca, o rasplata sufleteasca pentru munca depusa pana acum. Din cand in cand mai avem nevoie si de o nota buna pentru a ne simti motivati sa continuam.

Ce echipament foto folosesti? Folosesti lumina de studio sau fotografiezi la lumina naturala? Sau ambele?

Folosesc un DSLR, Canon 600D, alaturi de 4 obiective, clasicul Canon 50 mm, un Tamron 90 mm macro, pentru postarile din calatorii folosesc un super wide angle Sigma 10-20 mm, si inca un obiectiv de kit care ramane pe fundul rucsacului de obicei, pentru ca sunt indragostita de primele doua. Insa nu stiu ce as face fara trepied, nu imi mai imaginez viata fara el. Am unul de calitate, care e destul de greu, deci nu il pot lua cu mine peste tot, si sufar pentru asta. Cred ca voi achizitiona inca unul mai mic si mai usor pentru calatorii. Prefer sa fotografiez totul la lumina naturala, fara umbra de dubiu. Insa uneori acest lucru nu e posibil, ca de exemplu iarna, cand e aproape intuneric pana si ziua, timp de o buna parte a acestui anotimp pe care nu am reusit sa-l iubesc niciodata. Atunci scot artileria grea, si anume un softbox 60x60, cu reflectoare de 500 W, acompaniat de panouri reflectorizante. Insa pozele cu lumini de studio nu se numara printre preferatele mele, nici macar cand le vad facute de profesionisti. Se observa lumina artificiala, sau cel putin am eu o problema cu asta si sunt prea exigenta, dar evit pe cat posibil reflectoarele.

Cum arata, in viziunea ta, top 3 cele mai interesante site-uri/bloguri culinare din lume?

101 Cookbooks, Smitten Kitchen si Canelle et Vanille sunt dupa parerea mea cele mai bune.

Multi bucatari celebri declara ca muzica ii inspira in bucatarie. Pentru tine cum este? Asculti muzica in timp ce gatesti? Ceva in mod special?

Nu am incercat sa gatesc ascultand muzica, poate doar intamplator, dar nu am observat nimic. Prefer sa gatesc in liniste, care pentru mine e un element esential. Ma inspira gandurile si amintirile mele mai mult decat un lucru care m-ar putea distrage de la asta. Dar o sa incerc sa gatesc ascultand muzica mea preferata, si o sa va spun daca m-a inspirat.

Ce parere ai despre zicala “barbatii sunt cei mai buni bucatari” ?

Pe cand pentru majoritatea femeilor gatitul este un lucru fundamental, pentru barbati este o experienta intriganta. Statisticile arata clar asta, nu e nevoie sa o spun eu sau altcineva. Inclin sa fiu de-acord cu aceasta zicala, dar nu pentru ca barbatii chiar ar gati mai bine, ci pentru ca atunci cand un barbat e responsabil de o bucatarie, deci e un chef, reuseste sa gestioneze mult mai bine totul, lucru deloc usor. Pentru a putea tine sub control bucataria unui restaurant e nevoie de mult mai mult decat de "a gati bine". E necesara multa forta emotionala, rabdare, rezistenta la stres extrem si rezistenta fizica pentru a putea ramane calmi dupa ore de stat in picioare intr-un ambient unde se ajunge si la 40°C. Un alt punct in plus ar fi creativitatea de care dau dovada barbatii, in special cand e vorba despre mancaruri exotice, arome noi, combinatii inedite. Dupa parerea mea e o meserie foarte solicitanta pentru o femeie, si le admir nespus pe cele care reusesc sa ajunga chefi 

Citeste si Interviuri Foodstory - Gabriela Iancu