Cafeaua deshidrateaza. Este atat de vechi verdictul asta, ca aproape ca ne-a intrat in sange si nimeni nu isi mai pune problema daca e sau nu adevarat. Originea acestui mit vine din anii ‘20 cand studiile sugerau ca printr-o singura doza de cofeina (data sub forma unei pilule) creste si nevoia de a urina si de aici ideea de deshidratare.

Ceea ce nu au luat in calcul in cadrul acestor cercetari au fost conditiile in care au fost facute. In primul rand, subiectii erau bautori de cafea ocazionali, cantitatea de cofeina folosita pe subiect era foarte mare (cam cat 3 cesti si jumatate de cafea deodata) si, nu in ultimul rand, nu a fost folosita cafea ci cofeina, care este doar unul din compusii cafelei.

Cafeaua este o bautura complexa, care contine si minerale, antioxidati si compusi activi, ce actioneaza asupra organismului. Iar proprietatile ei pot fi modificate si prin felul in care este preparata (la filtru, la ibric). Se prea poate ca daca esti un bautor ocazional de cafea, efectul diuretic al unei cesti sa fie vizibil si de aceea nu ar strica sa ai la indemana si paharul cu apa.

Un studiu adus in zilele noastre, si publicat in ianuarie 2014 de cercetatorii de la Universitatea Birmingham, Marea Britanie, arata insa ca un consum moderat de cafea nu afecteaza in niciun fel hidratarea organismului.

Cercetatorii le-au cerut celor 50 de subiecti sa bea in fiecare zi, timp de trei zile la rand, fie 4 cani de apa, fie 4 cani de cafea, fara sa schimbe nimic in restul obiceiurilor lor alimentare. Singurele restrcitii au fost alcoolul si exerciiile fizice extenuante. Testele de urina si de sange facute dupa acest experiment nu au aratat nicio diferenta de hidratare intre zilele in care subiectii au baut doar cafea fata de cele in care au baut apa.