Cercetatorii incearca sa descopere legaturi noi intre ceea ce consumam la masa si speranta de viata, obezitate sau starea de bine. Zeci de studii se fac in fiecare an si multe dintre ele analizeaza anumite meniuri regionale si efectul lor asupra populatiei.

Dincolo de analize si studii sunt, insa, dovezile evidente din statistici, care pun unele tari in fata altora in topul celor mai longevive persoane, in topul celor mai sanatoase natiuni sau in topul celor cu un procent scazut al obezitatii.

Pe baza acestora si al cartii The Five Factor World Diet, scrisa de antrenorul vedetelor Harley Pasternak, revista Forbes a alcatuit topul celor mai sanatoase diete din bucatariile lumii.

Japonia

Rata obezitatii: 1.5%

Speranta de viata: 82 de ani

Bucataria japoneza este laudata de multa lume pentru ca se bazeaza pe legume din familia cruciferelor: varza, broccoli, bok choy (o planta inrudita cu spanacul). In plus, principalele surse de proteine in mesele japonezilor sunt pestele si soia, doua alimente sanatoase, mai ales pentru inima. Japonezii mai au un atu. Carbohidratii pe care ii consuma sunt din categoria celor complecsi, prin taiteii din hrisca. Si mai este un secret pe care stiu sa il aplice in dieta lor. La o masa nu mananca pana cand simt ca vor plesni, ci pana cand simt ca 80% din pofta de mancare este satisfacuta.

Singapore

Rata obezitatii: 1.8%

Speranta de viata: 82 de ani

Desi pricipalul fel de mancare in dieta zilnica este orezul alb, nu prea laudat de nutritionisti, locuitorii din Singapore au una dintre cele mai sanatoase diete din lume potrivit lui Harley Pasternak. Secretul? Orezul este consumat intotdeauna langa o portie de legume sau de peste. Alte feluri de carne sunt o raritate in meniul lor. In plus, dulciurile sunt foarte des inlocuite cu fructe tropicale, un desert mult mai sanatos.

China

Rata obezitatii: 1.8%

Speranta de viata: 73 de ani

Multe din meniurile occidentale care poarta numele de “mancare chinezeazca” nu se apropie prea mult de adevaratele preparate din China. In plus, trebuie sa te gandesti, ca miliardele de chinezi consuma astfel de mancaruri zilnic si nu o data pe saptamana sau pe luna, asa cum fac europenii. Motivele pentru care dieta lor este considerata una sanatoasa? Doua treimi din mese sunt formate din legume, fructe, cereale integrale si fasole sau legume din familia acestora. Desi multe retete presupun prajirea alimentelor, aceasta se face pe foc iute. De asemenea, prefera sa gateasca la aburi sau sa fiarba carnurile.

Suedia

Rata obezitatii: 11%

Speranata de viata: 81 de ani

Si Europa primeste cateva bile albe. Suedia este una dintre tarile cu cea mai sanataosa populatie de pe continent, in ciuda unui meniu lipsit de fructe si legume proaspete tot timpul anului. Secretul, spune Pasternak, este o dieta bogata in lactate, paine neagra sau integrala, fructe de padure si peste. Calciul din lactate poate ajuta la topirea mai rapida a grasimilor, painea cu cereale integrale este bogata in fibre, fructele de padure sunt pline de antioxidanti, iar pestele contine grasimi bune. La toate acestea se adauga si pofta de sport pe care o au suedezii, care practica aproape tot anul schi sau alte sporturi pe zapada.

Franta

Rata obezitatii: 6.6%

Speranta de viata: 81 de ani

O bucatarie atat de bogata precum cea franceza are un mare paradox: desi consuma multe alimente bogate in grasimi si zahar (branzeturi, ciocolata), francezii se mentin supli si sanatosi. Secretul consta in portiile mici si in lipsa gustarilor dintre mese. Legumele au un rol important in meniu, chiar si atunci cand felul principal este pe baza de carne. In plus, metoda preferata de a gati mancarea este la cuptor, ceea ce implica folosirea unei cantitati mai mici de grasimi.

In lista completa a topului pana la locul zece intra bucatariile din Italia, Spania, Coreea de Sud, Israel si Grecia.

Sursa: Forbes