Se spune ca a fost inventata de patiserul Fausto Pult in 1926, care apoi in 1934 ar fi prezentat-o la targul Mustermesse din Basel, tarta cu nuca devenind astfel faimoasa. Exista si o alta varianta conform careia la baza tartei ar sta Fuatscha grassa, o prajitura pe care cei din Engadin o preparau in fiecare duminica, in timp acestia imbunatatind reteta prin adaugarea caramelului si a umpluturii de nuca, aparand astfel delicioasa tarta cu nuci. O alta teorie vorbeste despre faptul ca in Evul Mediu, multi cofetari din Graubünden au plecat in Venetia, insusindu-si tehnicile de preparare a dulciurilor, apoi, cand au fost expulzati, s-au intors in Graubünde, aducand cu ei invataturile culinare.

Daca doriti sa o preparati in casa ar trebui sa stiti ca va puteti bucura de ea o luna, daca o infasurati in folie de plastic si o tineti ferita de lumina.

Bündner Nusstorte este un desert extrem de popular, reprezentand intre 20-40% din vanzarile patiseriilor si cofetariilor. Il puteti obtine si voi din ingrediente pe care le aveti de obicei in casa (oua, unt, faina, zahar, nuci si lapte sau frisca); in plus, metoda de preparare nu este deloc complicata.

Ingrediente

Aluat:

  • 350 gr faina
  • 200 gr unt
  • 1 ou
  • Coaja de la o lamaie
  • 200 gr zahar
  • 1 praf de sare

Umplutura:

  • 200 gr zahar
  • 250 gr nuci taiate nu prea marunt
  • 2 linguri miere
  • 250 ml frisca

Se freaca spuma untul cu zaharul. Se adauga faina, coaja de lamaie, praful de sare si oul, se framanta pana se formeaza un aluat. Se lasa la frigider 1-2 ore.

Pentru umplutura, se pune zaharul pe foc intr-o craticioara si se lasa la caramelizat pana devine auriu. Se adauga nucile, frisca si mierea si se mai lasa pe foc pana incepe sa fiarba; se lasa umplutura la racit.

Se incalzeste cuptorul la 180o C, se intinde o foaie din 2/3 din aluat. Se unge cu unt o forma cu diametrul de 24 cm, se tapeteaza cu faina, se pune foaia, acoperind si marginile formei. Se inteapa aluatul cu furculita apoi se adauga umplutura. Se intinde o foaie din restul de aluat, se pune peste umplutura. Cu furculita, se „sigilileaza” prajitura, unind marginile celor doua foi.

Se coace 50-55 de minute.

Pofta mare!

Sursa foto