In acea perioada manastirile dispuneau de o cantitate mare de oua si foloseau albusul fie pentru scrobitul hainelor monahale, fie pentru clarificarea vinului, astfel incat ramaneau cu multe galbenusuri, pe care le foloseau de obicei pentru prepararea dulciurilor.

La inceputul secolului XIX majoritatea manastirilor din Portugalia au fost inchise, iar din acest moment apar diverse versiuni ale modului in care reteta de Pastel de nata a fost pastrata. Se spune ca reteta a fost pastrata secreta si transmisa la cinci maestri patiseri care apoi au lasat-o mostenire familiilor lor. O alta varianta spune ca Domingo Rafael Alves, un om de afaceri cu origini in Brazilia, ar fi cumparat reteta de la un patiser care isi pierduse locul de munca.

Antiga Confeitaria de Belém (numita si Casa Pasteis de Belem) a obtinut in 1837 dreptul de folosire a marcii Pasteis de Belem, astfel ca toate celelalte localuri pot folosi doar denumirea de Pasteis de nata. Se spune de altfel ca in Antiga Confeitaria de Belém gasesti cele mai gustoase tarte, asa ca daca ajungeti la Lisabona, nu ratati aceasta experienta culinara, pe Rua de Belem nº 84-88 (pregatiti-va totusi sa stati la coada). Ca sa va convingem, va mai spunem si ca in 2005 Antiga Confeitaria de Belém a primit din partea primarului Medalia de Merit de Aur a Lisabonei, pentru serviciile aduse orasului.

Pastéis de nata nu sunt un simplu desert, sunt o emblema si un ambasador cultural al Portugaliei ce indulcesc localnicii si turistii deopotriva in orice cofetarie, patiserie sau cafenea.

Pastel de nata are la baza massa folhada, un aluat putin crocant, asemanator celui frantuzesc folosit pentru tarte, care este umplut cu o crema de ou catifelata. Tarta este presarata cu scortisoara si zahar pudra.

Desi ingredientele principale sunt la indemana, daca doriti sa incercati reteta acasa, trebuie sa va inarmati cu rabdare. Cel mai important este procesul de coacere, temperatura fiind esentiala.

Ingrediente (12 bucati):

  • 1 forma cu spatiu pentru 12 tarte (economisiti astfel timp)

Aluat:

  • 2 cesti faina
  • ¼ lingurita sare
  • 5-7 linguri apa rece
  • 2 linguri zahar
  • 10 linguri unt nesarat, la temperatura camerei

Crema:

  • 3 linguri faina
  • 1 ¼ cesti lapte
  • 1 1/3 cesti zahar
  • 1 baton scortisoara
  • 2/3 ceasca apa
  • Esenta de vanilie
  • 6 galbenusuri batute
  • Zahar pudra
  • Scortisoara pudra

Intr-un vas se amesteca faina, sarea si zaharul. Se adauga untul si se framanta un aluat, adaugand din cand in cand apa. Se mai adauga putina faina daca este necesar; se obtine un aluat, se inveleste intr-o folie de plastic si se lasa la frigider cel putin o ora.

Pe o suprafata presarata cu faina se ruleaza jumatate din aluat, se taie 6 bucati, rezultand astfel 6 cercuri. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Se pun cele 12 bucati rezultate in forma de tarte, se inmoaie degetele in apa si se modeleaza aluatul, astfel incat fiecare tarta sa fie plata la fund si sa acopere peretii formei, ridicand aluatul putin deasupra formei. Se lasa 5 minute la frigider.

Se incalzeste cuptorul la 290 0 C.

Crema:

Intr-un bol se amesteca faina cu ¼ ceasca de lapte, amestecand bine, pentru a nu face cocoloase. Se lasa deoparte.

Intr-o craticioara se pun pe foc apa si zaharul, pana incep sa fiarba. Intr-o alta craticioara, se incalzeste ceasca de lapte care a mai ramas (nu trebuie sa fiarba), se amesteca laptele fierbinte cu amestecul cu faina. Se toarna cate putin din siropul de zahar peste amestecul cu lapte, amestecand energic. Se incorporeaza galbenusurile. Se lasa crema deoparte pana cand devine calduta.

Se pune crema, acoperind ¾ din fiecare tarta. Se dau la cuptor 8-9 minute, pana cand marginile aluatului devin maronii. Se lasa tartele la racit in forme, se scot si se pudreaza cu scortisoara si zahar pudra.

Pofta buna!