De obicei se foloseste faina de secara pentru aluat iar pestele din umplutura este muikku (o varietate locala de peste alb) sau biban (ahven) insa unii bucatari folosesc si somon. Uneori preparatul este denumit in functie de tipul de peste folosit: muikkukukko sau ahvenkukko. Pentru aluat unele retete folosesc drojdie, altele nu.

Exista si variante ce elimina pestele din ingrediente, avand ca umplutura pe langa carnea de porc cartofii sau napii suedezi. Dupa ce este scos din cuptor, kalakukko arata ca o banala paine, surpriza apare atunci cand este taiat, dezvaluind umplutura. Poate fi consumat atat cald cat si rece iar daca nu este desfacut dureaza destul de mult.

Nu se cunoaste cu exactitate originea acestui preparat iar denumirea se pare ca vine de la kala (peste in finlandeza) si kukko (cocos in finlandeza).

Daca doriti sa incercati reteta trebuie sa stiti ca necesita destul de mult timp pentru coacere, intre patru si sapte ore, o data la temperatura mare, pentru a crea crusta maronie, apoi la temperatura joasa, pentru a se face umplutura.

Kalakukko este destul de bogat atat in calorii cat si in proteine. Se spune ca de fapt ar fi aparut tocmai pentru a raspunde nevoilor celor ce munceau departe de casa, fiind consumat in trecut mai ales de catre muncitori, atat datorita ingredientelor satioase cat si faptului ca este usor de transportat.

In 2002 preparatul a primit statutul de Specialitate Traditionala Garantata, numele de kalakukko putand fi folosit numai daca mancarea indeplineste anumite conditii.

Daca ajungeti in Finlanda puteti cumpara kalakukko din orasele din estul tarii.

Ingrediente:

Aluat:

  • 500 ml apa
  • ½ lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 900 gr faina de secara
  • 300 gr faina de grau

Umplutura:

  • 1kg peste proaspat
  • 150-250 gr bacon
  • 2-3 lingurite sare

Aluatul: Se amesteca faina cu sarea, se toarna apa, apoi se adauga untul la temperatura camerei. Se face un aluat mai tare. Se intinde un aluat cu forma rotunda sau ovala, cu o grosime de aproximativ 1 cm (centrul trebuie sa fie mai gros decat marginile). Centrul aluatului se presara cu faina de secara.

Se pun pestele si baconul in straturi in mijlocul aluatului, presarand sare din loc in loc. Se ridica marginile aluatului si se „sigileaza” cu apa si faina, dand o forma ovala sau rotunda, in functie de forma de copt. Se unge o forma cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt, punand aluatul astfel incat deasupra sa fie partea „nesigilata”. Se coace la 2000 C pana cand painea capata o crusta maronie, se infasoara in folie de aluminiu, apoi se lasa 4-6 ore la o temperatura joasa, de 75 - 1000 C. Dupa ce scoateti painea din cuptor, acoperiti-o cu un prosop, pentru a inmuia crusta.

Pofta mare!

Sursa foto