Iata si alte lucruri pe care trebuie sa le stii despre acest preparat:

Austria
Este un simbol al micului dejun frantuzesc, insa croissantul vine de fapt din Austria secolului al 13-lea. Croissantul apare pentru prima data mentionat intr-o carte de bucate frantuzeasca abia in 1891.

Untul
Principalul ingredient, cel care face diferenta, este untul nesarat. Acesta da aroma, dar si consistenta croissantului.

Produs national
Impreuna cu bagheta, croissantul este un produs care nu lipseste niciodata de pe mesele francezilor. Acesta este un produs national inca din 1920.

Semi-luna
Exista foarte multe explicatii pentru forma croissantelor, iar una din ele este ca urmatoarea: in 1683, incercand sa atace Viena, turcii au sapat un tunel sub zidurile orasului, pentru a putea intra nevazuti. Un patiser care lucra pana tarziu a auzit zgomotele si a alertat armata austriaca. Pentru a celebra momentul, patiserul a creat kipferl, un produs de patiserie avand forma de semiluna, emblema a Imperiului Otoman, simbolizand astfel devorarea turcilor de catre austrieci.

Gem
In Franta, croissantul se cumpara simplu si se umple cu gem acasa. In unele tari insa, cum ar fi Italia, acestea sunt vandute in magazine gata umplute. In Germania, Nutella este cea mai populara alegere.

Kipferl
Croissantul ar fi aparut in Franta odata cu regina Marie Antoinette, care a descris patiserilor regali unul dintre deserturile ei preferate, kipferl, si le-a ordonat sa-l prepare. Noua reteta s-a bucurat de un succes enorm in Franta si a devenit parte a bucatariei franceze. Aceasta varianta este insa respinsa de unii critici

Paris
Cele mai bune croissante din Paris se gasesc la Pierre Herme, pe strada Bonaparte, in malul stang al Senei. Dar croissante foarte bune gasesti si la Laduree, cea mai cunoscuta ceainarie din Paris, cunoscuta in special pentru niste macarons exceptionali.

Maria Antoaneta
Se spune ca regina revolutiei franceze, cunoscuta pentru celebra vorba “Let them eat cake” (Lasa-i sa manance tort) a spus de fapt “Let them eat croissant”, atunci cand francezii se revoltau ca nu au nici macar paine pe mese.

Faina perfecta
Croissantele trebuie facute intotdeauna cu faina nealbita, care-i permite sa aiba acea culoare crem specifica.

Viennoiserie
Magazinele micute, artizanale, care vand produse de patiserie in Franta, se numesc Viennoiserie si sunt specializate in pain au chocolat, briose si alte dulciuri austriace devenite simboluri ale bucatariei franceze.

Incearca si o reteta de croissant:

Sursa: finedininglovers.com