1. Sarea de mare. Inainte ca Ibiza sa fie cunoscuta pentru petrecerile sale, era o insula faimoasa pentru sarea de mare. Penicienii, romanii si arabii extrageau sare de aici inca din vremuri stravechi.

2. Usturoiul. In Spania, banalul ingredient este ridicat la rang de delicatesa si este nelipsit din retete.

3. Fructele de mare proaspete. Spania este inconjurata de mare din trei parti, asa ca pietele sunt tot timpul pline de fructe de mare proaspete.  Spaniolii le consuma zilnic, asa ca nu lipsesc niciodata din bucatariile lor de acasa sau din restaurante. 

4. Mezelurile. De la celebrul Jamón ibérico, la chorizo si lomo (muschiulet de porc iberic), spaniolii au o mare pasiune pentru mezelurile lor si sunt dispusi sa scoata multi bani din buzunar pentru a-si satisface poftele. 

5. Sofranul: Sofranul a fost introdus in Europa prin Spania, inca din secolul XIV, iar azi tara detine 70% din piața mondiala. Nici nu e de mirare ca spaniolii se dau in vant dupa acest condiment pretios. Fara el, paella nu ar fi la fel :)

6. Sparanghelul. Este un ingredient specific bucatariei mediteraneene, popular in special in Spania, unde este inclus in foarte multe specialitati traditionale.

7. Branza Manchego: o branza facuta in regiunea La Mancha din Spania, din lapte de oaie.

8. Orezul. Sta la baza celei mai faimoase preparate spaniole: Paella. 

9. Rosiile uscate la soare, in ulei. Ca toti oamenii din zona mediteraneana, spaniolii folosesc rosiile din plin la gatit.  

10. Uleiul de masline extra virgin. Spania produce, alaturi de Italia, Portugalia si Australia, cele mai bune uleiuri de masline din lume.