Cercetari recente releva ca cei care consuma bere in cantitati moderate sunt expusi unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, in comparatie cu cei care nu consuma alcool sau il consuma abuziv. 

Peste 38.000 de persoane au participat la studiul comportamentelor de consum si sanatate mintala efectuat de institutul Nord-Trondelag Helath Study (Hunt Study) cu sediul in Norvegia. Cercetatorii, condusi de Christopher Jens Skogen de la Universitatea din Bergen in Norvegia, au constatat ca cei care nu consuma deloc bere sau consuma in cantitati foarte mari au fost predispusi sa raporteze simptome de depresie, in comparatie cu cei ce consuma bere in cantitati moderate. 

"Depresia este o boala reala, este o tulburare a starii afective, care duce la instalarea unei stari de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada mai lunga de timp, iar berea poate fi un aliat in combaterea aparitiei acesteia. Ceea ce nu trebuie uitat insa este ca efectul benefic al berii, si in acest caz, se face simtit exclusiv in cazul in care este consumata in cantitati moderate" spune Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

De asemenea, persoanele care consuma bere cu moderatie prezinta un risc cu 54% mai redus de a dezvolta afectiuni degenerative si de a suferi pierderi de memorie, potrivit mai multor cercetari desfasurate in mediile academice .

Atentie mare insa: burta de bere este mai periculoasa pentru organism decat obezitatea. Cu alte cuvinte, un indice de masa corporala (BMI) normal, combinat cu o „burta de bere” este mai periculos pentru sanatate decat un indice care sa te includa in categoria obez.