Nascut in Olanda, nu in Anglia asa cum multi cred, ginul si-a castigat locul intre bauturile lumii prin aroma puternica de ienupar. Sunt putini cei care nu i-au incercat gustul. Faima lui dateaza de cateva secole si dincolo de combinatia de gin cu apa tonica, trebuie sa stii ca exista alte cateva sute de combinatii reusite de gin si alte bauturi care au dat nastere unor coktailuri faimoase.

Citeste si: 5 bauturi celebre si filme si seriale

1. Ginul nu se bea niciodata sec

Un shot de tequila, un pahar de whiskey cu gheata, dar niciodata un gin simplu. Ginul este menit sa fie parte aromata in cocktailuri, sa aduca complexitate gustului final.

2. Sunt mai multe cocktailuri clasice facute cu gin decat cu oricare alta bautura spirtoasa

Desi nimeni nu le-a numarat exact, barmanii spun ca ar fi sute de retete de cocktail pe baza de gin. S-ar putea sa nu fie chiar atat de multe, dar noi am numarat cateva dintre cele mai faimoase: Martini, Negroni, Ramos Gin Fizz, Gin Rickey, Tom Collins, French 75, Gimlet, Vesper.

 3. Ginul s-a nascut in Olanda si a devenit faimos in Anglia

Multa lume il asociaza cu o bautura englezeasca pentru ca in Anglia este o bautura foarte consumata si pentru ca marcile celebre sunt produse acum in aceasta tara. De exemplu, ginul Plymouth este fabricat in acest oras din 1793. Totusi, britanicii l-au descoperit in secolul 17, in Olanda, in timpul Razboiului de 30 de ani, observand ca soldatii olandezi consumau o bautura cu ienupar pentru a-si ridica moralul inainte de lupta. Abia la 150 de ani dupa asta, britanicii au facut propriile lor variante de gin. Dar dupa ce au inceput, nu s-au mai putu opri. In perioada lui de glorie ginul era consumat in mii de localuri si distilerii numai in Londra. In aceeasi perioada rata mortalitatii printre londonezi a crescut, la fel si rata criminalitatii. Iar cand autoritatile au incercat sa impuna taxe mai mari pentru aceasta bautaura, decizia a stranit adevarate revolte de strada.

4. Ginul tonic a fost inventat in India

Combinatia dateaza din epoca victoriana, cand trupele aflate in India trebuiau sa consume chinina pentru a preveni malaria. Cum chinina avea un gust neplacut soldatii au amestecat-o cu apa carbogazoasa, dand nastere unei ape tonice. Pentru ca gustul nu era nici acum stralucit, soldatii au adaugat gin si astfel a luat nasterea cea mai cunosuta combinatie pe care lumea o cere in baruri.

5. Un Martini adevarat se face cu gin

Cand ceri Martini asteapta-te la o combinatie de gin, vermut alb si, uneori, alte tarii. Daca primesti un pahar din care ginul lipseste inseamna ca barmanul este mare fan al lui James Bond, cel care a facut faimos cocktailul in varianta de vermut cu votca.

6. Cei mai mari bautori de gin

Datele Euromonitor vorbesc despre 274,8 milioane de litri de gin vanduti in toata lumea in 2012. Cei mai mari consumatori nu mai sunt englezii ci locuitorii din Filipine, care reprezinta 43% din piata. Sunt mari bautori si in Spania, Statele Unite si Marea Britanie.